Westfriesland

Ad Interim directeur Van Langen over faillissement Mulder Obdam

OBDAM – Het nieuws over het aanvragen van het faillissement voor Mulder Obdam is nu bekend. Technisch directeur Ton van Langen en op 2 maanden na 40 jaar in dienst voor het bouwbedrijf is benoemd tot  Ad Interim Algemeen Directeur. Aan hem de taak om de schade te beperkten en zoveel mogelijk lopende werken af te maken. Iets wat niet nu pas is begonnen, maar al vele weken voor dit moment al gaande was.

maar ook voor onze medewerkers dat dit zo moet aflopen.”

“Ik ben hier begonnen al timmerman en doorgegroeid bij Mulder Obdam. Ik heb zelfs met opa Mulder gewerkt in den beginne,” aldus Van Langen. In het telefonisch gesprek wordt meerdere keren duidelijk dat zijn hart in het bedrijf zit. “We hebben het bedrijf zien opgebouwd en dit is vervelend. Niet voor mij alleen, maar ook voor onze medewerkers dat dit zo moet aflopen.”

Liquiditeitsprobleem

Als oorzaak verwijst Van Langen naar het gebrek aan liquiditeit door slecht verkopen van al gebouwde nieuwbouw woning.  “Wij bouwen pas als 70% verkocht is. Maar drie projecten met 30% risico tikt ook aardig aan.” Tevens gaf Van langen aan dat er een strijd was met de Nationale Borg en de bank om tot een betere verdeling van de liquiditeiten en borg te komen. Nu werden de aan te houden liquiditeitseisen te groot en uiteindelijk de bankrekening bevroren.

Informeren personeel

Het personeel werd de afgelopen 30 dagen zeer regelmatig met korte berichten op de hoogte gehouden van gesprekspartners , de bank en adviseurs.  “Het komt toch als een verrassing dat als ze bij ons bijeen moeten komen op kantoor dat ik uitspreek dat we het faillissement moeten gaan aanvragen. Dat blijft een vervelend gesprek,” aldus de ad interim algemeen directeur.

Het is eigenlijk een vreemde situatie

Komst curator

Ton van Langen geeft aan dat tot woensdag of donderdag als de curator bekend is  het bedrijf gewoon ‘in de lucht’ blijft om de schade zoveel mogelijk te beperken. “Er is nog heel veel vraag naar onze mensen op locatie. Het is eigenlijk een vreemde situatie. Je verwacht een bedrijf dat gestopt is, maar het tegendeel is waar.”

Doorstart scenario’s

Op dit moment is men druk doende om een doorstart te maken bij een grotere partij. “Ik ga in ieder geval inzetten, op voor wat ik daar nog aan kan doen, om zoveel mogelijk medewerkers of weg te zetten bij andere bedrijven, of misschien mogelijk met een klein gedeelte door te starten met wat anders.” Hij sluit een mogelijke doorstart met de naam Mulder Obdam niet perse uit.

Interview Ton van Langen


Zaterdag 27 april tussen 17.00-18.00 uur zonden het ondernemersprogramma WestFriesland in Bedrijf op Radio Hoorn een interview uit met Ton van Langen in. Hij spraat daarin over hoe hij de afgelopen periode heeft beleefd en welke toekomst scenario’s hij ziet.


To Top