Westfriesland

Bouwbedrijf Visser en Mol uit Hoogkarspel failliet (update)

HOOGKARSPEL -Bouwbedrijf Visser en Mol is dinsdag 18 juni door de rechtbank failliet verklaard. Het bouwbedrijf uit Hoogkarspel is daarmee het volgende slachtoffer van de crisis in de bouw in deze regio. De afgelopen jaren moest het bedrijf al meerdere keren inkrimpen als gevolg van de crisis. Nu is het doek ook gevallen voor de laatste medewerkers.

Eerder deze maand werd via wijnoordholland openbaar dat de drie directeuren, Piet Mol, Rob Visser en Remco Ipema 20% van het salaris hebben ingeleverd. Zowel Mol als Ipema leverden ook twee dagen salaris in. De bezetting in 2012 nam af van 56 naar 32 fte. Curator is Marian Klaver uit Opmeer.

Ontstaan uit faillissement

19 jaar terug werkte Piet Mol met Rob Visser in loondienst bij een bouwbedrijf. Toen deze failliet ging besloten zij samen om het bedrijf door te starten onder de naam Visser&Mol. Uit het faillissement namen zij 40 man personeel mee voor de eerste opdrachten van het nieuwe bedrijf.

Interview juni 2012

In juni 2012, op de dag van de bouw, sprak Piet Mol in de uitzending van Westfriesland in Bedrijf. Daarin sprak hij open over de situatie in de bouw en bij zijn bedrijf. ”Er is te kort bouw volume voor het aanbod van bouwcapaciteit,” aldus Mol.  Hij geeft ook aan hoe bedrijven omgaan met deze daling in productie en omzet. “Men blijft aan de gang en levert daar vermogen voor in.”

Zelf heeft Piet Mol enkele malen personeel moeten ontslaan of een bedrijfsonderdeel moeten failliet verklaren. De metseltak van Visser en Mol werd in augustus 2012 failliet verklaard bij gebrek aan werk. “Herfst 2011 hebben wij afscheid moeten nemen van een twintigtal medewerkers en dat doet zeer aan alle kanten. Ook wij ontkomen daar niet aan.”

In Juni 2012 was Mol nog niet heel positief over de toekomst en vooral de onzekerheid. ”Lastige is dat er nog geen zicht op herstel , dat is ontzettend lastig om je beslissingen te nemen van hoe lang nog en hoe ver moet je gaan?”

‘2012 wordt lastig jaar’

In december 2011 sprak Remco Ipema de financieel directeur met radio 1 over de positie van dat moment. Hij vertelde in het interview over het aantal medewerkers en de omzet verwachtingen. “In 2009 werkte er meer dan 200 man, nu zijn het er 104. In 2010 verdween ‘de flexibele schil’ uit het bedrijf. Er werden geen Zelfstandigen Zonder Personeel meer ingehuurd. Dit jaar (2011) moest hij nog eens 22 mensen ontslaan. De omzet van 20 miljoen naar 14 miljoen dit jaar (2011). Voor volgend jaar (2012) staat er 8 miljoen op de bouwbegroting.” In oktober had hij maar voor ruim anderhalf miljoen aan opdrachten, het jaar ervoor was dat nog tien miljoen.

Update: Persbericht Visser en Mol

De directie van bouwmaatschappij Visser en Mol heeft zich genoodzaakt gezien haar werkzaamheden te staken en haar faillissement aan te vragen en welke dinsdag 18 juni is uitgesproken. Bij deze aanvraag zijn 30 medewerkers betrokken.

De oorzaak van dit zware besluit komt voort uit een tekort aan omzet. Uitblijvende en ingetrokken opdrachten, opschuivende projecten, buiten proportionele garantie eisen en een ongezond felle concurrentie liggen hieraan ten grondslag.

De aanhoudende malaise in de bouwsector geeft geen uitzicht op voortbestaan, en nog enige weken doorgaan zou een nog veel grotere schade veroorzaken bij onderaannemers en leveranciers.

Wij zullen proberen om in overleg met de curator de lopende projecten en indien mogelijk een deel van onze medewerkers bij een collega bouwbedrijf onder te brengen.

De Directie.


To Top