Column van Otto

Column van Otto: 75 jaar

ottowijnenDit weekend was ik in Duitsland, want mijn moeder werd 75. De hele familie bij elkaar, je kent het wel. Erg gezellig natuurlijk en toen ik naar huis reed zat ik te denken hoe ik mijn 75ste verjaardag zou gaan vieren.

Dat is dus over 30 jaar. Dan leven we in 2043. Mijn dochters zijn dan 31 en 33. Hoe zou het er dan allemaal uitzien? Zou ik nog actief zijn als ondernemer? Dat lijkt me wel; ik kan me geen leven voorstellen waarin ik achterover leun en passief achter de geraniums zit.

Als je kijkt hoe snel alles veranderd is in de afgelopen 15 jaar alleen al, dan is het eigenlijk onmogelijk een voorspelling te doen voor over 30 jaar. 15 jaar geleden sloeg ik al mijn bestanden lokaal op; nu zit mijn bedrijf in the cloud. 15 jaar geleden verstuurde ik offertes en facturen per post. Nu gaat alles per mail. 15 jaar geleden had ik nog niet eens een mobieltje. Nu kan ik daarmee online betalen, mijn post beantwoorden en mijn weg mee vinden.

Over 30 jaar… Ik stel me voor dat 3d printen dan een grote rol speelt in het dagelijks leven. Maaltijden, onderdelen, complete producten zul je online kunnen bestellen, waarna je ze thuis zelf print. Dat kan nu al, dus het lijkt me logisch dat zich dat doorontwikkeld. Daardoor is het een stuk rustiger op de weg want er hoeft minder fysiek verplaatst te worden. Ook wijzelf hoeven ons minder te verplaatsen lijkt me: door virtuele grappen en grollen kunnen we meerdere mensen ontmoeten waarbij de beleving is alsof je elkaar live spreekt, maar dan vanuit je eigen huis. Ben ik nu echt aan het trend-voorspellen trouwens?

Ok. Nog twee dan. In een eerder blog maakte ik me al zorgen over de bedreigingen van onze maatschappij door CO2 niveau’s etc. Ik kan me dus voorstellen dat we – gedwongen door natuurrampen – massaal bewust zijn geworden van onze verantwoordelijkheid voor deze planeet. En dat we dit mooie stadje Hoorn misschien terug hebben moeten geven aan de zee…

Iets positiever: het lijkt me dat de globalisering tot gevolg heeft dat we ons steeds mee bewust zijn van onze eigen omgeving. Dat de lokale geschiedenis belangrijk wordt. En familie. Doordat we nauwelijks meer hoeven te verplaatsen komt er ook meer tijd voor het samenzijn met familie. En dus is er alle tijd voor mijn 75ste verjaardag.

Kom je ook? Je bent bij deze uitgenodigd: 1 mei 2043, 16 uur ’s middags, Lomo de Sepultura 59, 29754, Competa, Spanje!

Otto


To Top