Column van Otto

Column van Otto: Energie

Column van Otto: Energie

Iedereen weer fris aan het werk? Bruin gekleurd, uitgerust, enthousiaste vakantieverslagen bij de koffieautomaat? Mooi! Die positieve energie hebben we volgens mij hard nodig!

Dit jaar liep dat gelukkig anders

Voor mij persoonlijk is een zom er altijd een rare tijd: meestal heb ik geen uitvoerende opdrachten en ga ik nieuwe producten ontwikkelen. In de afgelopen jaren raakte ik dan meestal in een dip aan het eind van de vakantie: ik heb veel behoefte aan interactie en als die wegblijft, dan begin ik steeds meer te balen van alles en nog wat en vooral van mezelf.

Dit jaar liep dat gelukkig anders: ik ben lekker bezig met het schrijven van een boek en ik ben geregeld gaan zeilen. Onder andere met Matthijs.

Matthijs ken ik sinds 1995: hij was één van de eerste die ik kende met een mobiele telefoon. En in 1995 was dat heel wat! Hij was grafisch vormgever. Ik was net klaar met school en keek bewonderend naar hem op: hij was Ondernemer!

In 2003 was ik ook ondernemer en Matthijs was – net als ik toen – bezig met het bouwen van websites en het onderhouden ervan. We belde elkaar wat vaker, ook doordat hij me wat werk toespeelde af-en-toe.

zijn relatie gaat onder andere zo slecht omdat hij zakelijk niet succesvol is

Anno 2013 is de situatie anders. Matthijs belt me op: de zaken lopen slecht en zijn relatie nog veel slechter. We spreken een dag af om te gaan zeilen en die nacht ervoor blijkt hij in de kelder te hebben geslapen: zó belabberd gaat het thuis. En gaandeweg de dag in de gesprekken blijk wel dat ie midden in een vicieuze cirkel zit: zijn relatie gaat onder andere zo slecht omdat hij zakelijk niet succesvol is, en door die thuissituaties voelt hij zich zo futloos dat hij geen puf heeft om geconcentreerd te werken, laat staan fris-en-fruitig naar buiten te treden en zijn handel te vermarketen! En de economische situatie helpt natuurlijk niet mee.

Het was altijd al een energieke stuiterbal

Nu kun je daar niet helemaal de schuld aan geven. Als je mij zou vragen: “is dit een goeie tijd om een bedrijf te starten in de recreatieve sector?” dan zou ik – en waarschijnlijk velen met mij – snel “nee” zeggen. Dat het wél kan bewijst mijn voormalige stagiaire Robbin. Hij was toen al – toen hij bij me stage liep – actief met sinterklaas-aan-huis en terwijl hij nu nog studeert weet hij ook nog ondertussen de opdracht voor het complete recreatiewerk op een flinke camping in de wacht te slepen! Het was altijd al een energieke stuiterbal en in al zijn uitingen (onder andere op facebook) spat de energie er ook gewoon constant van af.

Dus ja, het heeft volgens mij allemaal met energie te maken. Ik wens Matthijs en iedereen in eenzelfde somber schuitje veel geluk en vooral energie. Pas wel op voor Robbin: die komt – niet gehinderd door enige ervaring – het ondernemerswereldje binnen dansen en neemt met al zijn gestuiter flink wat ruimte in!

To Top