Column van Otto

Column van Otto: Winter

ottowijnenZaterdag 16 november 2013 – Column van Otto: Winter

De winter is voorbij! Het is 0,1% aangetoond! Heerlijk! Het was een strenge winter en helaas hebben veel organismen het loodje moeten leggen. En die 0,1% is weliswaar zo’n eerste zwaluw dus het is nog geen zomer, maaaaar de kou is uit de lucht!

En Darwin krijgt alweer zijn gelijk: Survival of the fittests. Dat leggen wij Nederlanders nog al eens verkeerd uit; alleen de sterkste zou overleven. Maar ‘to fit’ is “passen”. En sommige organismen (organisaties) passen niet meer in deze tijd. Te grote en te graaierige organismen. Organismen die een veel te grote ecologische footprint hebben. Top-down organismen, Anglo-saksische organismen.

Gister sprak ik met weer zo’n ondernemer van de nieuwe tijd, een Rijnlandse ondernemer. Samen met 6 anderen voerden ze één merk. En zo konden ze véél grotere klanten bedienen dan hij ooit in z’n eentje had kunnen doen. Ze bieden totaalconcepten aan voor evenementen “met een rauw randje”. En de tarieven blijven laag omdat ze in het concept hebben opgenomen dat ze niet de hoofdprijs hoeven te verdienen, maar genoeg om er prettig van te kunnen leven. Ze willen graag mooi werk maken en meerwaarde leveren.

Meerwaarde: een mooi woord van deze tijd. Het is ook de sleutel tot succesvol gebruik van social media. De code die daar geldt (deel je kennis, wees positief, ondersteun en werk samen met anderen, zorg voor meerwaarde), is dezelfde die geldt voor dat nieuwe ondernemen.

Afgelopen mei was ik in San Francisco voor een training en daar onderstreepte Brandon Burchard (zo’n marketing-management-wonderkind) het héél nadrukkelijk: we leven in een exceptionele tijd waarin je als MKB-er of éénpitter met beperkt budget dingen kunnen realiseren die voorheen onmogelijk waren! Door social media kun je nu kosteloos jouw boodschap bij duizenden geïnteresseerde ontvangers over de hele wereld krijgen. Een boek of DVD uitgeven kan in lage oplage, tegen zeer beperkte kosten. Zonder al te veel kennis kun je een effectieve website opzetten, compleet met nieuwsbrief en webwinkel, waarbij de betaling zonder omkijken online verloopt. Distributie hoeft niet meer vanuit je overvolle berging, maar kan – ook alweer tegen lage kosten – worden uitbesteed. Zo hoef je je alleen maar met promotie en inkoop bezig te houden! Want je administratie doe je online voor een tientje per maand, waarbij je je bonnetjes scant en upload en rekeningafschriften automatisch inleest en laat voorzien van grootboeknummers. Daahaag saaie schoenendoos!

Dit is toch waanzinnig als je het vergelijkt met 15 – 20 jaar geleden?! Ik verbaas me elke dag over hoe snel alles gaat en ik doe mijn best alle kansen te zien. Want geloof me; die zijn er! Zeker nu de kou uit de lucht is! Geniet van het voorjaar!

Otto

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/120872599″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

To Top