Westfriesland

Deen:in 80 jaar van kruidenierswinkel naar supermarktketen

80jaarDeenHOORN – Grootvader Cornelis Deen opende in 1933 een kruidenierswinkel in Hoorn. Nu, tachtig jaar later, is familiebedrijf DEEN uitgegroeid tot een begrip in Noord-Holland en Flevoland met 64 filialen en ruim 6.200 betrokken werknemers.

Zoon van Cornelis, Fons Deen, en kleinkinderen Joost, Boudewijn en Else Miek zorgen er – samen met directeuren Henk Kessen en Leendert van Eck – tegenwoordig voor dat het bedrijf als ambitieus familiebedrijf gestaag doorgroeit met één à twee winkels per jaar – zonder landelijke ambities. In juni 2013 viert de supermarktketen zijn 80ste verjaardag en wordt het 65ste filiaal geopend in Amsterdam.

DEEN Supermarkten: van kruidenier tot lokale held

• Cornelis Deen opent in 1933 (in crisistijd) de eerste kruidenierswinkel aan de Koepoortsweg in Hoorn.
• In 1953 opent de eerste zelfbedieningswinkel van DEEN Supermarkten in Hoorn.
• Vanaf 1970 staan zonen Fons, Dick en Koos gezamenlijk aan het roer van DEEN.
• De afgelopen twintig jaar opent DEEN 55 nieuwe locaties en groeit het bedrijf uit tot een organisatie met ruim 6.200 werknemers. DEEN is daarmee een van de grootste werkgevers in West-Friesland.
• DEEN behoort tot de top 10 beste werkgevers, ontvangt in 2012 de ING Retail Jaarprijs voor ‘Beste Winkelketen’ en wordt drie keer uitgeroepen tot ‘Beste Bloemensupermarkt’ van Nederland.
• De supermarktketen stopt in augustus 2012 als eerste supermarkt met de verkoop van plofkip.
• Het eerste achterkleinkind van de familie Deen start in 2013 haar bijbaan bij DEEN in Hoorn.

Familiebedrijf in hart en ziel

De Noord-Hollandse supermarktketen is ontegenzeggelijk een echt familiebedrijf. Naast Fons Deen maken ook kleinkinderen Joost, Boudewijn en Else Miek een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse leiding. Dat het een familiebedrijf is, blijft iedere dag zichtbaar. Boudewijn Deen, directeur van DEEN Supermarkten: “Het mooie is dat iedereen van de familie hier onderaan begint. Ik begon ook voor twee gulden per uur te helpen in de slagerij. We zijn daardoor denk ik allemaal nuchter en bescheiden en dat is ook de basis van ons succes. Met hard werken en kwaliteit leveren zijn we zo ver gekomen en dat kan alleen als we gewoon blijven. Iedereen, dus ook de directeur, bukt hier als er een propje op de grond ligt. En zo hoort het ook.”

Op woensdag 19 juni 2013 opent DEEN zijn nieuwste – en daarmee 65ste – vestiging. De nieuwe winkel komt op de Rijnstraat in Amsterdam waar eerder, de in Amsterdam zeer bekende, elektronicazaak RAF gevestigd was. Dat DEEN Supermarkten een familiebedrijf is blijkt ook hier: de vestiging wordt officieel geopend door de achterkleindochter van familie Deen.


To Top