Westfriesland

Einde Bouwbedrijf Mulder Obdam nadert volgens directeur

OBDAM – Het nieuws over Mulder Obdam sloeg gisteren begin van de avond hard in. Cor van Vliet directeur van Mulder Obdam ziet het somber in. In het NHD laat hij duidelijk weten dat er onzekere tijden zijn voor zijn bedrijf en de 150 medewerkers. “ING houdt ons geld vast, maar daar is geen aanleiding voor.” Hij sluit een mogelijk failliet gaan op korte termijn niet uit.

Mulder Obdam maakte in 2011 en 2012 nog winst, een knappe prestatie voor een bouwbedrijf in deze lastige tijden. Van Vliet ziet zijn bedrijf nog als gezond. “We hebben een lijst met 60 kansrijke projecten. Het gaat hierbij om vele miljoenen. Maar we krijgen hiervoor geen kans,” laat Van Vliet optekenen in het NHD.

Van Vliet wijst naar de ING als schuldige. De bank blokkeert de bankrekening van het bedrijf. Daarvoor ziet Van Vliet geen aanleiding. Leveranciers twijfelen over het leveren van nieuwe bouwmaterialen. De kans dat zij de goederen kwijt raken in de inboedel zonder betaling neemt toe. Van Vliet vind dit begrijpelijk. “Leveranciers zullen wij niet meer laten leveren omdat we hen geen slachtoffer willen laten zijn,” aldus Van Vliet in het NHD van dinsdag.

Om zijn ongenoegen kracht bij te zetten heeft hij een brief geschreven dat de staatsbank ING ‘een bloeiend bedrijf de nek omdraait’. Tweede kamer lid Jansen van de SP gaat minister Blok van Wonen vragen stellen naar aanleiding van deze brief. Jansen wil dat banken goedlopende bedrijven krediet blijven geven.

Directeur Van Vliet verwacht dat de enige aandeelhouder, Jan Mulder, op korte termijn een faillisementsaanvraag gaat doen. Een doorstart heeft volgens hem veel potentie. Het bedrijf maakt winst en innoveert. NHD geeft aan dat de ING nog niet in staat was om op de beschuldigingen van Van Vliet te reageren.

To Top