Westfriesland

Hoorn: Koopzondagen door ondernemers te bepalen

P1050909 (Medium)HOORN – Hoorn krijgt 52 koopzondagen. Dat besloot de Hoornse gemeenteraad op dinsdag 26 november. Dit betekent dat winkeliers zelf vrij zijn om te bepalen of ze op zondag open gaan. Winkeliers in de binnenstad maakten onderling een afspraak om maar 16 Superzondagen open te gaan. Dit is op de laatste zondag van de maand, net als nu het geval.

In juni 2013 breidde de raad het aantal koopzondagen al uit naar 16, en supermarkten mochten sindsdien al iedere zondag open. In oktober nam de raad een motie aan met daarin het verzoek om te komen met een raadsvoorstel voor de zondagsopenstelling.

Met de vrijgave van de koopzondagen hoopt de gemeenteraad de centrumfunctie van Hoorn te versterken. Daarbij wil de gemeenteraad de ruimte geven om naar eigen inzicht de openingstijden vast te stellen.

Na gesprekken is gebleken dat winkeliers in de binnenstad 16 koopzondagen willen houden. De helft van de winkeliers op het Hof van Hoorn kiest ervoor om 52 koopzondagen open te gaan. De winkelcentra De Huesmolen en de Grote Beer gaan niet elke zondag open, met uitzondering van de supermarkten.

Betaald parkeren zondag

Omdat de winkeliers in de binnenstad onderling hebben afgesproken om in de praktijk de huidige situatie van 16 koopzondagen aan te houden, zal de gemeente alleen op die dagen ook betaald parkeren hanteren. Het college komt in het eerste kwartaal van 2014 met de uitkomsten van een onderzoek naar de noodzaak van uitbreiding van toezicht voor de zondag.


To Top