Westfriesland

Hoorn naar 16 koopzondagen en supermarkten elke zondag open

HOORN – De delegatie van Media Markt Hoorn en Praxis en de  ruim 1000 handtekeningen was dinsdagavond in de raadszaal aanwezig om de besluitvorming over de koopzondagen in Hoorn live mee te maken. Een avond waar veel geduld bij nodig was. Maar aan het eind van de avond was daar het besluit; verruiming van 12 naar 16 koopzondagen en de supermarkten mogen elke zondag open.

De vestigingsmanager van de Praxis had de handtekenen van de ondernemers en klanten bij zich, in hoe kan het ook anders, een praxis tas. “Klanten schreven bij de handtekening zelfs ‘noodzaak’ op. Dat geeft aan hoe men kijkt naar de koopzondag in Hoorn. Ruim 1.000 handtekeningen, dat zegt toch wat. En het is ruim meer dan de 600 handtekeningen voor de supermarkten open op zondag.”

De discussie over de koopzondagen was een lastige voor de raad. Waarom supermarkten wel open en een tijdschriftenwinkel niet? Hoe eerlijk is dat? Maar ook werd er vanuit de kleine ondernemer gekeken. Diverse partijen hadden een mini onderzoek gedaan bij de winkelcentra. Kleine ondernemers gaven aan de koopzondag liever niet te hebben.

Na de schorsing van ruim een half uur kwamen er alternatieven. Niet 52 weken wat Hoorn Belang graag zou willen, maar 26 zondagen per jaar. Hiervoor was nog geen meerderheid. De stemming van het collegevoorstel kreeg wel een meerderheid.

Het voorstel voor 26 koopzondagen per jaar voor alle winkels wordt spoedig opnieuw als oplossing in stemming gebracht.

 


To Top