Westfriesland

Hoorn: Wel of geen meer koopzondagen in Hoorn?

HOORN – Het college heeft het voornemen om het aantal koopzondagen uit te breiden en onderzoekt de behoefte bij ondernemers en inwoners van de gemeente Hoorn. Ondernemers- en winkeliersverenigingen hebben deze week een brief ontvangen waarin om een reactie wordt gevraagd. Reageren verloopt via Facebook.

Inwoners kunnen reageren op stellingen die van maandag 11 tot en met woensdag 13 februari op Facebook worden geplaatst. Op dit moment is het huidige aantal koopzondagen is nu vastgesteld op 12.

Het onderzoek van het college van B en W volgt op een verzoek van een aantal ondernemers om het aantal koopzondagen van twaalf met vier per jaar uit te breiden. De economisch slechte tijd is hiervoor de aanleiding. In principe staat het college positief tegenover uitbreiding van het aantal koopzondagen. Voordat het college een besluit neemt, wil het onderzoeken wat andere ondernemers en inwoners vinden van een uitbreiding van de koopzondagen. Er kunnen uiteenlopende belangen zijn voor of tegen een uitbreiding.

Facebook en poll

Inwoners kunnen ook hun mening geven en bijdragen aan de discussie over het aantal koopzondagen. Op de eigen Facebookpagina plaatst de gemeente Hoorn van maandag 11 tot en met woensdag 13 februari dagelijkse stellingen. Iedereen wordt uitgenodigd om hierop te reageren. Naast de stellingen op Facebook staat op de website een poll waarop kan worden gereageerd. Op deze manier krijgt het college een beeld hoe inwoners aankijken tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen.

Achtergrond

De gemeenteraad heeft in 2012 een nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld. Bij de inhoud van deze winkeltijdenverordening zijn onder andere ondernemers- en winkeliersverenigingen betrokken geweest. In 2012 hadden Hoornse winkeliers in het algemeen voldoende aan 12 koopzondagen per jaar. Uitbreiding van het aantal koopzondagen is mogelijk omdat Hoorn is aangewezen als toeristische gemeente. Voorwaarde is dat de belangen van zoveel mogelijk ondernemers worden meegenomen.

Nadat het college zich over alle inbreng heeft uitgesproken en verwerkt in een advies, krijgt de gemeenteraad het voorstel ter vaststelling aangeboden.

In Nederland

Winkels in de binnenstad van Utrecht mogen vanaf volgende week elke zondag open zijn. Winkeliers morgen zelf beslissen of ze hun zaak elke zondag zullen openen, af en toe of nooit. Recent heeft Tilburg de vrije koopzondag terug gedraaid. De kleine zelfstandigen  hebben die hun zin gekregen: de rechter heeft bepaald dat aankomend weekend de winkels in de stad niet meer iedere zondag open mogen zijn. De reactie van de meente Tilburg is dat zij niet streng gaat handhaven op dit besluit. Dus wel open toch geen boete.

To Top