Westfriesland

Kok Seafood uit Enkhuizen beboet voor prijsafspraken

garnalen

Afbeelding via wikipedia

BRUSSEL  – De Nederlandse garnalenhandelaars Heiploeg, Klaas Puul en  Kok Seafood en een Duitse onderneming krijgen een miljoenenboete van Brussel wegens prijsafspraken. Heiploeg krijgt veruit de hoogste boete opgelegd, van ruim 27 miljoen euro, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend. In totaal vordert Brussel 28,7 miljoen euro van de vier ondernemingen.

Kok Seafood uit Enkhuizen moet ruim 500.000 euro betalen. Een woordvoerder van Kok Seafood zei van Brussel nog niets te hebben vernomen en daardoor niet te kunnen reageren. Het kartel was zeker 9 jaar actief. Heiploeg en Klaas Puul waren al die tijd erbij betrokken, aldus Brussel. Kok Seafood en het Duitse Sthrk voor een kortere periode.

De bedrijven spraken met elkaar prijzen af en verdeelden de verkoopvolumes  van noordzeegarnalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De afspraken van het viertal werkten direct door in de verkoopprijs voor de EU-consumenten. Volgens Brussel wilden de vier bedrijven middels de onderlinge afspraken ervoor zorgen dat hun marktaandeel stabiel bleef. Bovendien moest het zo makkelijker zijn om de verkoopprijzen te verhogen en de winstgevendheid op te drijven.

Klaas Puul hoeft niets te betalen, omdat het bedrijf het kartel aan het licht bracht. Het Duitse Sthrk krijgt een boete van 1,13 miljoen euro. Heiploeg, naar eigen zeggen de grootste garnalenleverancier van Europa, zei zich te beraden op het aantekenen van beroep.

,,Dit kartel ondermijnde gedurende vele jaren de concurrentie op de markt voor noordzeegarnalen, een markt die belangrijk is voor consumenten in diverse EU-landen”, aldus Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging). Hij zei daarnaast verbaasd te zijn over hoe gedetailleerd de handelaren met elkaar overlegden. Almunia wees er bovendien op dat de sector al gewaarschuwd was door de Nederlandse autoriteiten.

In 2003 stelde kartelwaakhond NMa (nu ACM) na onderzoek namelijk al vast dat er sprake was van verboden vangstbeperking- en prijsafspraken voor noordzeegarnalen tussen producentenorganisaties van vissers. De NMa legde toen boetes in de sector op van in totaal circa 6 miljoen euro.

Bij Klaas Puul was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Bron: ANP


To Top