Westfriesland

OFE wil behoud winkels in bestemmingsplan centrum Enkhuizen

kaart_enkhuizenENKHUIZEN – Diverse winkels in Enkhuizen hebben de deuren noodgedwongen gesloten. Maar wat toe doen met de leegstaande winkels? Ondernemers federatie Enkhuizen (OFE) pleit voor behoud van de winkels in de winkelstraten. Wonen kan, maar vooral boven de winkels.

De leegstand in het centrum van Enkhuizen is onder andere veroorzaakt door de moeilijke economische tijden en de opkomst van het online shoppen. Daarnaast ondervindt het centrum van Enkhuizen ook veel concurrentie van Winkelcentrum Het Streekhof in Bovenkarspel.

Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan voor het centrum van Enkhuizen maakt de nodige tongen los. De OFE is tegen de aanpassing van de Vijzelstraat naar een gemengd gebied. Dit zou betekenen dat er naast winkels en horeca er ook woningen mogelijk zijn in de straat.

“Dat geeft een risico dat daardoor winkels gaan verdwijnen voor woonhuizen. Wij vinden dat een kwalijke zaak omdat juist deze straat een aanlooproute is voor het gebied ten noorden van Enkhuizen en meer potentie heeft,” aldus OFE-voorzitter Piet Bijl in het NHD van vrijdag. “Wij vragen daarom de bestemming voor de Vijzelstraat vanaf de Wegjes tot de Westerstraat te wijzigen naar uitsluitend detailhandel en horeca.” Wat het OFE betreft mag het kernwinkelgebied verruimd worden tot de Klopperstraat met alleen wonen boven de winkels.

Het nieuwe bestemmingsplan is nog tot en met 20 februari in te zien in het stadskantoor. Op 4 februari is er een inloopavond van 19.30-21.30 uur in de Nieuwe Doelen. Naar verwachting worden de plannen in mei vastgesteld door de gemeenteraad.


To Top