Westfriesland

Over 2012 4,5% leegstand van winkelpanden in Hoorn

HOORN – Hoe groot is het probleem van de leegstand in Hoorn? Qua provincie scoort Noord-Holland het best en in Hoorn is de leegstand met 0,6% toegenomen tot 4,5%. De cijfers komen van website Dichtbij.nl en Locatus.

Locatus, die gegevens over het veranderende winkellandschap bijhoudt, geeft aan dat er per 1 januari 2013 er 13.991 winkels leegstaan. Een toename van slechts 0.1%. Begin 2012 was de leegstand 6,3% van de totale voorraad, aan het eind van het jaar was deze toegenomen tot 6,4%. In aantallen zijn er in 2012 per saldo 241 panden extra leeg komen te staan. Dit aantal wisselt over het jaar omdat er naast nieuwe winkels er ook winkels worden omgebouwd tot woonhuizen of een andere dan retail bestemming krijgen.

Met consumenten die de hand op de knip houden hebben veel retailers het moeilijk. Met sluiting van winkels en faillissementen tot gevolg. Daar staat echter ook weer een hele andere realiteit tegenover: van ondernemers die juist kansen zien in de crisis en eigenaren van winkelpanden die een andere functie vinden voor hun winkelpanden.

Hieronder één van de grafieken uit “Analyse leegstand per 1 januari 2013” van Locatus.

tabel_leegstand_2012

To Top