Westfriesland

Percentage ZZP-ers in West-Friesland; problemen voor gemeenten

REGIO – Met Prinsjesdag hebben de regeerspartijen besloten om de zelfstandigenaftrek van zzp-ers toch te versoberen. Vanaf 2015 wordt er structureel 300 miljoen euro op bezuinigd. Dit ondanks vele oproepen en acties vanuit ZZP belangenverenigingen. Zij zien problemen ontstaan, zeker gezien de aantal ZZP-ers op dit moment.

Het probleem van een ZZP-er wordt ook een probleem voor gemeenten. Zij moeten de kosten voor de stijging in aanspraak voor sociale voorzieningen als de bijstand ophoesten. Een mogelijkheid als steeds meer ZZP-ers in financiële moeilijkheden raken.

De gemeente Schagen moet zich dan zeker zorgen maken. De gemeente is niet groot qua inwoners maar met bijna een kwart zzp’ers (24,8) onder de beroepsbevolking is het de stad met het hoogste percentage in Nederland. Op nu.nl spreekt wethouder van Werk en Inkomen Ben Blonk zijn zorgen uit. “De uitkeringen onder deze groep neemt substantieel toe. Dat betekent lastenverzwaring voor de gemeente Schagen”.

Percentage ZZP-ers in West-Friesland

Hieronder uitgedrukt de percentages van ZZP-ers als onderdeel van de beroepsbevolking per gemeente. De gegevens zijn afkomstig via nu.nl van DR3Data, UWV en CBS.

Hoorn: 9,4%
Drechterland 8,9%
Stede Broec 7,6%
Enkhuizen 10,2%
Medemblik 10,5%
Koggenland 11%
Opmeer onbekend

Steden in de nabije regio

Alkmaar 9,2%
Zaanstad 9,4%
Amsterdam 15,7%
Schagen 24,8%

Overzicht per gemeente in Nederland


To Top