Westfriesland

Rechtbank stelt Hoorn in gelijk met reclamebelasting

HOORN – De gemeente Hoorn heft de reclamebelasting op een objectieve en rechtvaardige manier en mag dit op dezelfde manier blijven doen. Dit blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank van Alkmaar van 27 december 2012 over de reclamebelasting 2010.

Op 28 september stelde de Hoge Raad al dat de gemeente Hoorn in 2009 de reclamebelasting op een juiste manier heeft geheven. Voor het jaar 2010 liep nog een rechtszaak. Het ging daarbij om principiële bezwaren tegen de reclamebelasting, tegen de heffing en de besteding van de opbrengst. De Rechtbank van Alkmaar heeft deze bezwaren ongegrond verklaard en bevestigd dat de gemeente Hoorn de reclamebelasting op een juiste manier heft en vrij is hoe de opbrengst besteed wordt.

In samenspraak met het georganiseerde bedrijfsleven heeft de gemeente met ingang van 2009 de reclamebelasting ingevoerd. De opbrengst van de reclamebelasting wordt gebruikt om de lokale economie te stimuleren. Ondernemers betalen door de reclamebelasting mee aan activiteiten die de ondernemersvereniging in hun gebied organiseert. In gebieden waar geen of weinig activiteiten plaatsvinden, betalen de ondernemers alleen mee aan de algemene promotie van Hoorn. Ondernemersverenigingen kunnen jaarlijks een verzoek indienen voor activiteiten in hun gebied bij het Lokaal Ondernemers Fonds (LOF).

Enkele concrete voorbeelden van activiteiten waaraan de reclamebelasting wordt besteed:

  • Bedrijventerreinen: cameratoezicht en fysieke controles, verbetering van groen.
  • Binnenstad: wintersfeerverlichting, woensdagmarkten, intocht van Sinterklaas.
  • Korenbloem: diverse promotie-acties voor het winkelend publiek.
  • Evenementen: ook is er een bijdrage gegaan naar diverse evenementen als de Waterweken, Speeldag NL, de Kaasmarkt, Fiets4Daagse, Hoornse Stadsfeesten en weekend Kunst en Cultuur.

To Top