Westfriesland

Aansluiting Medemblik in Project ‘Duurzame Bollenteelt’

Leek Tulips mag bedrijf verdubbelen

Leek Tulips mag bedrijf verdubbelenMEDEMBLIK – De gemeente Medemblik gaat bijdragen aan het praktijknetwerk ‘Natuurlijk leven, Natuurlijk telen’. De bijdrage wordt gedaan uit het activiteiten en kernenbudget voor innovatieve ideeën. De gemeente Schagen en Hollands Kroon gingen Medemblik voor. De drie gemeenten zien de agrarische sector als één van de speerpunten van economisch beleid. De bloembollensector is één van de grootste economische dragers binnen de regio.

‘Natuurlijk leven, Natuurlijk telen’

Onder de titel ‘Natuurlijk leven, Natuurlijk telen’ telen ondernemers bloembollen van topkwaliteit. Daarbij stellen ze als doel het verbeteren van het bodemleven en de natuurlijke weerstand van de planten in de komende drie jaar. In die drie jaar moet het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn gehalveerd.

Unieke samenwerking

Acht bloembollentelers uit het Noordelijk Zandgebied en Westfriesland werken met dit project op unieke wijze samen. Zij zoeken proefondervindelijk naar optimale kwaliteit, met minder schade voor de natuur. Hier ligt het begin van een omslag in het denken van de telers; naar duurzaam telen.

Onder de vlag van GreenPort Noord-Holland Noord werkt netwerk coördinator Jan Mantel aan de uitwerking van het programma ‘Duurzame Bollenteelt’ waar “Natuurlijk leven, Natuurlijk telen” een deelproject van is. “We zijn erg blij dat beide gemeenten het belang van deze verandering onderkennen en de ondernemers ondersteunen in dit risicovolle proces”, zegt Jan Mantel.


To Top