Westfriese Uitdaging

Blog: Kwetsbaar startschot

sandra_presentatieBlog van Sandra Smit Manager Westfriese Uitdaging: Kwetsbaar startschot

Ter voorbereiding op de “storytelling” workshop van VMC (netwerk voor Vrouwen in Marketing en Communicatie) schrijf ik een verhaal over mezelf. Over mijn ondernemerschap en de weg van vallen en opstaan die ik de afgelopen jaren heb afgelegd. Op de avond zelf krijg ik de tijd om met de gekregen handvatten te sleutelen aan mijn verhaal. Dat doe ik. Een half uur later sta ik voor de groep en deel ik mijn verhaal. Mijn publiek geeft gedegen en mooie feedback. Dat ik goed kan voorlezen, maar ook dat ik zeker niet moet voorlezen, omdat ze mij als mens missen. En praktische inhoudelijke feedback hoe het verhaal meer spanning krijgt. Met de waardevolle feedback in mijn hoofd reis ik terug naar Hoorn. In de trein herschrijf ik mijn verhaal. Ik deel het verhaal met een VMC-genoot en krijg nog wat laatste tips.

In de dagen voorafgaand aan de startbijeenkomst van de Westfriese Uitdaging laat ik het verhaal nog een aantal keer door mijn hoofd gaan. Natuurlijk ken ik de inhoud, het is mijn eigen verhaal. Maar het is zaak niet te veel uit te weiden en het bij de kern te houden.

“Van veelvoud naar eenvoud”, dat was de boodschap.

En dan is het zover. Het is donderdag 17 april. Om 06.15 uur gaat de wekker. Mijn man Jeroen heeft vrij genomen en gaat met mij mee. Samen rijden we via de bakker om de verse broodjes op te halen. In het pand van Excellent Products staan de stoelen al klaar. We pakken de broodjes en het beleg uit en zijn nog volop bezig als de eerste mensen al binnenkomen. Even over half negen zijn alle genodigden binnen en open ik de bijeenkomst.

Na een algemeen verhaal over de Westfriese Uitdaging en een kort interview met bedenkster, Gerda Geurtsen, is het tijd voor mijn persoonlijke noot. In een flits vraag ik mezelf af of ik het wel zal doen, maar dan besluit ik – gesterkt door de afspraak met mezelf om vaker mezelf te laten zien- mijn verhaal te delen. Ik vertel mijn verhaal en moet een paar keer slikken om het tot een goed einde te brengen.

Het is doodstil in de zaal.

proosten_start_westfrieseuitdagingBlij en opgelucht neem ik het applaus in ontvangst dat volgt als ik mijn laatste zin uitspreek. Pff, wat gaaf! Ik ben oprecht blij dat ik het gedaan heb en op deze manier iets meer over mijzelf als mens en als ondernemer heb kunnen laten zien. Dat ondernemen niet altijd vanzelf gaat. Dat je tegenslagen op je pad krijgt. Dat veerkracht nodig is. Maar dat het ook ongelooflijk veel moois brengt. Dat ik weer mijn hart ben gaan volgen en deze ochtend een presentatie mag geven als manager van de Westfriese Uitdaging. Wow!

Tijdens het napraten word ik veel aangesproken op mijn verhaal. Een aantal ondernemers is ook wel verrast dat ik ervoor gekozen heb dit te delen. Zeker ook omdat het niet alleen over succes gaat, maar zeker ook over mislukken. Het mooiste compliment van de ochtend is de reactie “Toen jij je verhaal vertelde, stond er ineens een mens. Iemand met wie je je kunt verbinden.” Prachtig.

Ja, je kwetsbaarheid laten zien, blijft spannend. Toch geloof ik dat het de enige manier is waarop je je kunt verbinden met de ander. En dat is precies waar het bij de Westfriese Uitdaging om draait. Persoonlijk ben ik weer een betekenisvolle ervaring rijker.

Sandra

Foto’s met dank aan Amber’s Fotografie


To Top