Column

Blog: On to the next

MelissaNaberStartende ondernemer Melissa Naber gaat voor Westfrieslandinbedrijf.nl haar ervaring als startende ondernemer en haar voortgang met crowdfunding bloggen.
29 juli 2014 – Blog: On to the next

Drie maanden geleden ben ik onervaren een crowdfunding avontuur aangegaan met als enige plan een goed verhaal en een portie zelfvertrouwen.

Okee, ik had natuurlijk wel een campagneplan en me voorbereid, maar of mijn doel realistisch was en of ik het zou halen wist ik echt niet.
Van begin af aan heb ik continue de mantra herhaald: ‘het gaat me lukken, het gaat me gewoon lukken’. Toen ben ik er ingedoken en met mijn blik op vooruit voor gegaan. Niet toegeven aan angst, twijfel en onzekerheid. Niet nadenken, gewoon doen en zien waar het schip strand. En hoewel ik wel in mijzelf geloofde en visualiseerde dat het me zou lukken, is het toch onwerkelijk dat nu op dit punt aan beland ben.

en ben ik een ervaring rijker

The Social Jam is namelijk ‘voordekunst’. Dat betekent dat mijn crowdfunding geslaagd is! Ik heb maar liefst 88% van het doelbedrag behaald!

Na een intense voorbereidingstijd en een nog intensievere campagne, ligt het opeens achter me en ben ik een ervaring rijker. Het is alsof een droom die werkelijkheid wordt, maar toch voelt het nog heel onwerkelijk en wist ik me de eerste dagen nog niet zo goed een houding te geven.

Mensen feliciteren me, complimenteren me en vragen me of ik niet blij ben? Ja, ik ben heel blij, maar ook nog een beetje overrompeld over het feit dat het gelukt is en dat het klaar is. Me realiseren dat al die reacties over mij gaan en ik het écht gedaan heb! Ik denk dat de juiste omschrijving is dat ik er nog even aan moet wennen en het nog moet beseffen.

Ik kan je wel vertellen wat ik van crowdfunden vond: geweldig! Ik heb mezelf van het begin af aan beloofd: of ik mijn doel nou wel of niet haal, ik ga er van leren en van genieten. Ik ben heel blij dat ik deze attitude, ondanks dat het soms best zwaar was, vast heb kunnen houden. Niet alleen door mijn sterke mindset maar ook door het ervaren van het proces zelf.
Ik merkte na een tijdje dat ik zo veel deed, zo veel mensen leerde kennen en er zo veel plezier in had, dat me dat dan de motivatie gaf om door te gaan als ik moe was of even geen zin had. Ik heb dingen gedaan en meegemaakt die ik van te voren niet had kunnen verzinnen. Dat is zo veel waard, ook als ik het niet had gehaald was het daardoor niet voor niets geweest.

een beloning voor je prestatie

Het is een hele klus, ik wist dat het fulltime werk zou zijn en in de praktijk is het wel meer dan fulltime geweest. De klok slaat gewoon even simpelweg niets anders. Het is eigenlijk een goed kijkje in hoe het leven er uit ziet als je ondernemer bent.
Ook geestelijk was het een behoorlijke inspanning, zeker als het je eigen project is; dat is dan toch je “kindje”. Ik voelde me er in ieder geval heel persoonlijk verbonden mee. Dat is gelijk een valkuil, als iets namelijk niet lukt of iemand ziet je idee niet zitten, moet je dit niet als een persoonlijke aanval zien. Ik heb wel geleerd dat als iemand nee zegt, ik gewoon denk ‘on to the next’.

In mijn geval is het antwoord ja!

Hoe te gek het proces ook was, na een paar maanden hard werken wil je natuurlijk ook wel een beloning voor je prestatie. En bij crowdfunding krijg je voor een beloning nou net geen garantie.
Maar gelukkig heeft mijn toewijding me geleid naar waar ik wilde komen; de financiële mogelijkheid om mijn bedrijf te starten. Dat was vanaf het begin de hele uitdaging en de vraag: gaat het me lukken? Is crowdfunding de manier om het te doen? In mijn geval is het antwoord ja!

En dat blijft een gek gevoel! Want, het betekent meer dan dat de crowdfunding geslaagd is. Ik begon dit avontuur namelijk met een droom: een eigen bedrijf beginnen. En nu staat niets me meer in de weg om die droom werkelijkheid te laten worden. Ja, nu ik zo terug kan kijken denk dat ik het wel met mijn omgeving eens ben: ik ben trots op mezelf!

 


To Top