Westfriese Uitdaging

Blog: Schapenmelk & Oude Rotten

Blog van Sandra Smit: Schapenmelk & Oude Rotten 

Westfriesland, 3 april 2014 – Het is een zonnige ochtend als ik richting het melkschapenbedrijf van Nico Verduin en zijn vrouw Irma in Andijk rijd. Paprikakkassen aan mijn rechterhand en een lange weg voor me. Wat is Westfriesland toch een prachtig gebied. Ik rij het oprijpad op en zie dat Oude Rot, Martin Hoiting, al op me staat te wachten. Samen bezoeken we vandaag Nico Verduin om hem uit te dagen een rol te spelen binnen de Westfriese Uitdaging.

ik loop (heel handig) op mijn laarsjes met flinke hakken!

Nico is nog in stal bezig en wij spelen kort met de goed getrainde Border Collie, die Nico als schapendrijver inzet. Een paar minuten later stapt een vriendelijke man met een kordate tred naar buiten. Hij was nog even op de tractor bezig. Bescheiden vraagt hij of we meteen een kijkje willen nemen bij de schapen. “Heel graag!”, antwoorden Martin en ik in koor. We voorzien onze nette schoenen van plastic zakjes. Althans, dat proberen we. Martin leeft op grote voet en zijn zakje scheurt al meteen als hij het plastic over zijn hak trekt… Ik krijg uit voorzorg twee zakjes per schoen, want ik loop (heel handig ) op mijn laarsjes met flinke hakken! Lachend lopen we de stal binnen.

SchapenboerderijLangs de opslagtank, waar 4.200 liter melk in opgeslagen wordt en die ze om de 4 dagen laten legen. We glibberen langs de melkinstallatie de stal in. En dan staan we ineens te midden van honderden melkschapen. Het ruikt er goed landelijk en het is een geblaat van jewelste. Eén van de medewerkers rijdt met een tractor het  kuilgras -het voer voor de schapen- naar binnen. Nico verschuift wat hekjes om de schapen te kunnen laten eten. Ik kijk met bewondering rond. Gepassioneerd vertelt Nico over zijn schapen. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we stellen vele vragen. Nico beantwoordt ze met plezier en kennis van zaken.

Bij de Westfriese Dijk, zoals het bedrijf van Nico en Irma heet, werken ze met het Nederlandse melkschaap, een zeer productief schapenras waarvan er in Nederland slechts 6.000 zijn. Nico en Irma hebben er zo’n 1.000. De melk verwerken zij tot een romige schapenkaas, die wij even later tijdens de lunch mogen proeven. Een aanrader!

Oh ja, we kwamen natuurlijk om te vertellen over de Westfriese Uitdaging! Dat zou je in zo’n setting haast vergeten, maar hebben we wel degelijk gedaan. Nico gaat zich inzetten om een Oude Rot uit de agrarische hoek voor ons te vinden. Tot die tijd wil hij het zelf doen.

Kortom, een inspirerend, smakelijk en geslaagd bezoek aan een Westfries bedrijf, waar ze 7 dagen per week werken. Waar ze twee keer per dag melken. Waar lammeren het hele jaar door geboren worden en waar met passie, plezier en vakmanschap wordt gewerkt. Precies die waarden waar we met de Westfriese Uitdaging aan willen bijdragen!

Sandra Smit-Korse
Manager Westfriese Uitdaging i.o.


To Top