Column

Column van Otto: Annemarie

Otto_ColumnZaterdag 29 maart 2014 – Column van Otto: Annemarie

Tussen stellages met platen hout en multiplex, op een ruwhouten podium sprak afgelopen dinsdag een vrouw, een moeder van twee zoons, begin vijftig. Open gezicht, vrolijk mens. Gezellig. Je zou er leuk gesprek mee kunnen voeren. En dat wilde eigenlijk iedereen ook wel!

Want dit was Annemarie van Gaal; door mij al jaren geroemd vanwege haar presentatievaardigheden. Ook vanavond liet ze weer zien hoe sprekers eigenlijk op een podium horen te staan. Want wat doet Annemarie niet en andere sprekers wel?

1. Powerpoint gebruiken

Heeft ze niet nodig! Ze vertelt zo levendig dat niemand ook maar enig beeld gemist heeft!

 

2. Alleen de positieve kanten laten zien

Ze stelt zich kwetsbaar op, vertelt haar ‘struggle’, haar gevecht, stipt argeloos het overlijden van haar echtgenoten aan en maakt dat je jezelf in haar kan verplaatsen, dat je sympathie voor haar krijgt.

 

3. Boven het publiek gaan staan

Sommige sprekers maken soms de denkfout dat zij de kennis in pacht hebben en de zaal bestaat uit onwetenden die gisteren geboren zijn. Annemarie voelt zich blijkbaar nergens te goed voor (ze staat tussen de bouwmaterialen, weet je nog?) en ze vraagt nadrukkelijk om interactie met de zaal.

 

4. Iets vasthouden

Annemarie hoeft met haar handen niets vast te houden; zij is zo ontspannen dat die handen lekker natuurlijk worden gebruikt om haar woorden kracht bij te zetten en om af-en-toe haar loshangende haren tot orde te roepen.

 

5. Informatie over willen brengen

Annemarie verpakt haar boodschap en zelfs het antwoord op vragen uit de zaal in aansprekende voorbeelden.

 

6. Over de tijd heengaan

Doordat ze goed in contact bleef met het publiek en dus met de organisatrice op de eerste rij, kon ze haar spreektijd prima beheersen. Bovendien barstte ze van de voorbeelden, dus kon ze eenvoudig kiezen voor een lang of een korter voorbeeld toen de pauze in zicht kwam.

Ze sprak over het omdraaien van verdienmodellen en het pakken van ‘bijvangst’ waarbij je dan tegelijkertijd je focus niet moest verliezen. Gelukkig had ze het ook over mijn stokpaardje: je spreekvaardigheid als ondernemer. Wij zijn het met elkaar eens, Annemarie en ik: goed kunnen spreken maakt een wereld van verschil voor jouw succes als ondernemer. Want kijk maar naar haar, succesvol is ze, en spreken, dat kan ze!

Otto
[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/playlists/28725989″ height=”200″ iframe=”true” /]


To Top