Column van Otto

Column van Otto : Belastingen

Otto_ColumnZaterdag 1 februari 2014 – Column van Otto : Belastingen

En, heeft u ‘m de deur al uit? De BTW-aangifte vierde kwartaal? Als mij deze vraag vroeger op deze datum had gesteld, zou het schaamrood me naar de kaken vliegen en zou ik me met klotsende oksels uit de voeten maken om dat alsnog – uiteraard tot ’s avonds laat doorwerkend, met klamme klauwen zoekend naar dat ene bonnetje – voor elkaar te boksen. Gelukkig kwam twee jaar terug Esther bij me werken en sindsdien regelt zij het allemaal. Geen omkijken meer naar en de accountant kijkt op de achtergrond mee. Heerlijk!

Maar nu is Esther al een tijdje ziek en nemen sommige stapeltjes die voorheen wekelijks gedecimeerd werden, opeens angstaanjagende vormen aan. Off-piste skiën is link, maar hier op kantoor heb ik nu ook verhoogd lawine-gevaar!

Omdat ik gewend zó ben geraakt aan Esther’s zorg kon ik de spotjes van de Belastingdienst zorgeloos aan me voorbij laten gaan. Tot afgelopen woensdag! Ik zit in de auto, ik hoor dat spotje en opeens valt het kwartje! Vanuit mijn onderrug kruipt een akelig, onrustig gevoel omhoog dat eindigt op mijn kruin, kent u dat? Ik besefte me dat er nu niemand is die het voor me opknapt! Ik moet zelf aan de slag! En snel ook!

Ik roep altijd hard dat ik graag belasting betaal

Thuis aangekomen ben ik met gevaar voor eigen leven de manshoge stapels ingedoken om te proberen het af te dragen BTW-bedrag – de voorbelasting, vakje 5b –  tot schappelijke proporties terug te brengen. Ik roep altijd hard dat ik graag belasting betaal, maar ondertussen leef ik met de overtuiging dat anderen altijd slimmer zijn dan ikzelf. Als ik bijvoorbeeld al die glimmende in december geregistreerde plug-in hybrids van Mitsubishi zie rijden die zo ongeveer door de belastingdienst betaald zijn, dan vervloek ik in stilte mijn accountant omdat ik – ondanks herhaalde ontkenning door hem – nog steeds zeker denk te weten dat ik ook best in iets 0-procenterigs had kunnen rijden! Nee, ik breng nu voor mijn gevoel bakken met geld nodeloos naar de belastingdienst!!!

En wat was de top drie?

Gelukkig werkte het on-line factureringsprogramma wat ik gebruik goed mee; die cijfers had ik er zo uit. Echt super handig; je kan er bijvoorbeeld ook mee zien wie je beste klanten zijn. Ik gaf de opdracht om zo’n overzicht te generen. En wat was de top drie? De FIOD, het ministerie van Financiën en… geloof het of niet: de belastingdienst!

Zelden met zoveel plezier geld naar Apeldoorn gestuurd!

Otto

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/132846689″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]


To Top