Column

Column van Otto: Mensen kunnen niet tellen!

Otto_ColumnZaterdag 15 maart 2014 – Column van Otto: Mensen kunnen niet tellen!

Bedrijfskunde studenten kunnen niet tellen! En rijksambtenaren en ondernemers ook niet. Eigenlijk niemand voor wie ik mag optreden.

Wat is er aan de hand; in mijn fakespeech zit een publieksvraag. Ik toon een plaatje van vier regels engelse tekst en zij mogen tellen hoe vaak de letter ‘F’ daarin voorkomt. Ze krijgen daar ook echt wel even de tijd voor. Dan vraag ik of diegene die drie f-en hebben geteld, hun hand willen opsteken. Dat zijn er altijd flink wat. Wie hebben er vier geteld? Vijf? Zés?? Bij elk aantal gaan er handen de lucht in!

Dat vind ik fascinerend: een zaal vol intelligente mensen met bijna allemaal een HBO-diploma of hoger op zak; ze kijken naar hetzelfde plaatje en zouden met hand-en-tand verdedigen dat er drie, vier, vijf dan wel zes F-en staan!

ff-tellen.083Je kunt het plaatje trouwens zelf zien op twitter in één van de laatste tweets van @WFinbedrijf of – later als dit blog eenmaal op de site staat – hieronder.

Het werkelijke aantal is f-en 6, en het engelse woord ‘of‘ komt er drie keer in voor. Omdat je dat als een ‘v’ uitspreekt, sla je die over bij het tellen. Bizar niet?

Wij kunnen dus naar hetzelfde plaatje kijken en daar vier verschillende waarheden uithalen: “het zijn er drie!”. “Nee, vier!” “Nee vijf! Nee, zes!!!

Ik moest hier aan denken toen ik gister iemand zeer fel zijn standpunt over de tunnel hoorde verdedigen. Kijkend naar die kwestie, dat plaatje, zien we blijkbaar ook allemaal een verschillend aantal f-jes…

Otto


To Top