Column

Column van Otto: Veilig

Otto_ColumnZaterdag 22 februari 2014 – Column van Otto: Veilig

Je moet uitkijken met die Otto. Als je met hem praat, gebruikt ie alles wat je zegt in die column van hem!” Nou heb ik deze zin nog nooit gehoord, maar na  de column van vorige week zou dat zomaar gezegd kunnen worden.  Zekers als ik de reacties erop mag geloven. En ja, dát is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom, collega-ondérnemers en de rest van Hoorn, beloof ik hierbij plechtig nooit meer ook maar iets uit welk gesprek dan ook te gebruiken! Bij mij ben je veilig!

Mooi begrip; “veiligheid”. Dat bestaat namelijk helemaal niet. Da’s een waanidee dat je nodig hebt om te kunnen functioneren. Aan de ene kant doen we er alles aan om elk risico uit te sluiten (auto met ABS en zoveel mogelijk NCAP sterren, geen vloeistoffen mee in het vliegtuig, traphekjes, pin-code op je smartphone, liftkeuringen en alleen naar de best beoordeelde vakantiebestemming gaan). En aan de andere kant doen we er alles aan om onszelf helemaal in de grimus te krijgen; zuipen, roken, teveel eten, op wankele trapjes er nét nog even bij willen kunnen, van grote hoogte met parachute, parapente of para gliden, off-piste skieen en te hard rijden – het liefst op twee wielen, met een dun zomerbroekje aan. Met een slok op. Zonder helm!

Dus ons kan eigenljk niets overkomen!

Één van mijn angsten toen ik hier twee jaar terug kwam wonen was (en is) dat heel Noord-Holland binnen tien jaar blank staat. Nou blijkt dat in praktijk best mee te vallen, en sinds vorige week weet ik dat er voor zo’n situatie in ieder geval een práchtplan in de kast ligt! Mijn klant- het RIVM- propt namelijk jaarlijks 100 experts uit elk denkbaar vakgebied een dag lang in een hok en laat ze alle mogelijke rampen verzinnen die ons maar zouden kunnen overkomen. Bommen en granaten, virussen, hackers en EDO’s (ergst denkbare overstromingen). Die scenario’s worden beoordeeld en daar wordt dan uiteindelijk beleid op gemaakt. Slim niet? Dus ons kan eigenljk niets overkomen!

Afgelopen week heb ik dus maar eens op micro-niveau wat scenario’s voor mijn bedrijf doorgenomen. Inbraak? Brand? Harddisk-crash? Hackers-aanval? Verlies van portomonnee? Ziekte? Diefstal uit de auto? Diefstal van  de auto?

Ik ben me rot geschrokken!

Ik ben me rot geschrokken! Dit weekend gaat dus op aan het doornemen van polissen, het maken van back-ups, het kopen van brandblussers, -melders, vluchtladders, het plaatsen van grote grendels en alarmsystemen met camera, én het graven van een schuilkelder en anti-tankgracht, want voorlopig voel ík me zelfs niet veilig bij mijzelf!

Otto

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/136466261″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]


To Top