Column

Column van Otto Wijnen: Starters

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175114454″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

zaterdag 1 november 2014: Column van Otto Wijnen: Starters

Een échte nerd hoeft niet te kunnen presenteren

Tegenover mij zaten twee jonge strak-in-het-pak geschoren starters met een bedrijfje in online fotoalbums. Naast mij zaten twee vlotte kerels met technobabbel die iets met een online brochure deden. En links zat een slimmerd die jouw auto voor je verhuurt terwijl je met het vliegtuig op vakantie bent. Allemaal goedgebekte innovatievelingen die net als ik vol aandacht luisterden naar de uitleg van journaliste en nieuwlezeres Hella Hueck over ‘omgang met de media’.

Ik maakte me een beetje zorgen over hem.

Vooraan zat Sander Dorenbos heel stilletjes onzichtbaar te wezen. Deze TU-nerd had geen technobabbel maar wél een detector voor lichtdeeltjes ontwikkeld die zó gevoelig is dat er maar één lichtdeeltje voor nodig is om een bit aan data te versturen, in plaats van miljoenen. Gevolg: een supersnelle dataverbinding! Maar dit verhaal kreeg hij niet helder uitgelegd: hij mompelde wat en had het over “supergeleiding”, ‘fotonen’ en “nanowires”. Ik maakte me een beetje zorgen over hem. Hella begreep er geen Hueck van!

Dit was 21 oktober in Rijswijk., tijdens de LiveWIRE jurydag van de Kamer van Koophandel en Shell. Later die dag mocht ik met mijn fakespeech de boel opvrolijken en werden de vier finalisten bekend gemaakt. De autoverhuurslimmerd zat erbij. De nerd niet.

Het is goed dat er dit soort ondersteuningsprojecten zijn voor starters. Zelf deed ik ooit mee aan IkStartSmart van de KvK in Gelderland. Heel leerzaam!

En vandaag is het startersdag. Op zaterdag, want als starter doe je natuurlijk niet aan weekend. Op zes plaatsen in het land kon je laten voorlichten over het schone vak van ondernemer. Net nu de overheid een flinke rem wil zetten op de zzp-groei. Da’s wrang…

Nee he? De werkelijkheid is altijd anders.

Weet jij nog hoe je startte? En waarom? Is het wat je dacht dat het was? Of wat de Kamer van Koophandel je voorspiegelde? Nee he? De werkelijkheid is altijd anders. En – let’s face it – eigenlijk blijf je starter. Tenminste; ik wél!

Elke dag opnieuw kijk ik naar mijn bedrijf. Elke dag vraag ik me af ik dingen beter kan doen.  Eenvoudiger. Goedkoper.

En soms, om de zoveel jaar kijk ik kritisch naar waarom ik eigenlijk doe wat ik doe. Dat is voor mij de kern van ondernemerschap: continue een zoektocht naar verbetering.

Continue jezelf opnieuw uitvinden.

Continue jezelf ontwikkelen. Ont-wikkelen; de kern wordt met elke omwenteling beter zichtbaar.

Die LiveWIRE kandidaten met die vlotte technobabbel en dat strakke pak komen er wel. Of ze nu genomineerd zijn of niet. En over lichtsensor-Sander hoef ik me eigenlijk ook geen zorgen te maken: zijn netwerkversneller zal de wereld veroveren. Let maar op: die nerd wordt het rijkste van ons allemaal!


To Top