Westfriesland

DSB Bank ook in faillissement 120 miljoen winst

geld_euroWOGNUM – Hoe staat het er nu voor met de in 2009 failliet verklaarde bank van Dirk Scheringa? Het faillissementsverslag over 2013 laat een resultaat zien van 120 miljoen euro. RTV NH vroeg de curator Rutger Schimmelpenninck over de flinke winstcijfers. “Deze lijken mooier dan dat ze zijn.”

“Tijdens een faillissement wordt geen rente betaald aan schuldeisers. Dat was anders 99 miljoen euro geweest, en daarmee zou de winst ook stukken lager uitpakken”, zo legt hij uit aan RTV NH. De winst die nu gemaakt wordt, wordt gebruik om de schuldeisers terug te betalen.

Van de totale vordering van 3,8 miljard is nu 35% ofwel 1.3 miljard aan de schuldeisers uitgekeerd. In totaal hebben 60.000 klanten de compensatieregeling geaccepteerd. Dit zijn klanten waarbij de bank niet heeft voldaan aan de zorgplicht of teveel krediet heeft verstrekt (overkreditering).

De lengte van het faillissement is nog onduidelijk. “Dat gaat nog wel wat tijd in beslag nemen,” aldus de curator aan RTV NH. Eind juni wordt een volgend bedrag van 152 miljoen aan de schuldeisers overgemaakt.

DSB Bank heeft momenteel ruim € 5 miljard uitgeleend aan 100.000 klanten. Het kantoor van DSB Bank (in Faillissement) is nogsteeds in Wognum gevestigd. Er zijn volgens de website ruim 250 mensen bij DSB Bank werkzaam.


To Top