Westfriesland

Is een Broodfonds het alternatief voor AOV? [+audio]

Broodfonds_Hoorn_28_oktober_2014

 

 

 

 

 

 

 

 

HOORN – Nederland telt intussen 113 broodfondsen, een soort coöperatief AOV fonds waarin ondernemers gezamenlijk geld apart zetten voor als een deelnemer ziekt wordt. Voor de regio Westfriesland is er op 28 oktober een informatiebijeenkomst bij de Creatieve Broedplaats in Hoorn.
De landelijke organisatie De BroodFondsMakers werkt met broodfondsen waarin 20 tot maximaal 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. “Het is een betaalbaar en transparant alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers,” aldus de omschrijving op de eigen website.

Het broodfonds is er voor alle zelfstandige ondernemers, zowel zzp’ers als ondernemers met een BV of VOF kunnen meedoen. Het eerste collectieve broodfonds bestaat sinds 2006 en op dit moment zijn er in Nederland 113 actieve broodfondsen.

Geld opzij indien ziek

Deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfonds bankrekeningen. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een kleine schenking. Deze maandelijkse netto schenkingen zijn genoeg om van te leven. Zolang er niemand ziek is, bouwt het broodfonds op alle rekeningen reserves op. Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, kan dit tegoed gewoon meenemen. Dat blijft namelijk, na aftrek van de schenkingen, van de deelnemer zelf.

Vertrouwen

Een broodfonds werkt op basis van afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers bepalen wie zij toelaten en moeten ook zelf bepalen of iemand ook echt ziek is. Ook moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen. Meedoen kan vanaf 35 tot 115 euro per maand. Een gedeelte van de inleg wordt als administratiekosten door de overkoepelende organisatie De BroodFondsMakers in rekening gebracht.

Broodfonds informatieavond in Hoorn; Dinsdag 28 oktober (19.00 uur inloop) start 19:30 uur. Creatieve Broedplaatsen Hoorn, Bierkade 4, Hoorn. Aanmelden vooraf via info@broodfonds.nl

Interview

Zaterdag 11 oktober sprak mede oprichter Biba Schoenmaker over de bijeenkomst in Hoorn. In dat interview over verschil met traditionale AOV, vertrouwen binnen de groep en de bijeenkomst op 28 oktober.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/171913804″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]


To Top