Westfriesland

Landelijke daling aantal faillissementen

BouwNEDERLAND – Het aantal faillissementen in de eerste drie kwartalen van bedrijven en instellingen is met 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014. In totaal gingen 7635 bedrijven en instellingen, waaronder ook stichtingen en verenigingen, de afgelopen 9 maanden failliet. De iets verbeterde economische omstandigheden en het aantrekken van het consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste oorzaken van de daling volgens Faillissementsdossier.nl.

Bouw

De sterkste daling kwam voor rekening van de bouw. Daar stopten 825 bedrijven met hun activiteiten wegens een bankroet. Dat is 37% minder dan een jaar geleden. Volgens Faillissementsdossier betekent dat niet dat de sector de crisis te boven is. Zo gingen in 2007, het jaar voorafgaand aan de crisis die zich eind 2008 inzette, ‘maar’ 500 bouwbedrijven failliet. Vooral de specialisten als timmerbedrijven, elektriciens, schilders en dakdekkers slaagden er de afgelopen periode in hun zaak draaiende te houden. In voorgaande jaren hadden juist zij het zwaar.

Detailhandel

In de detailhandel daalde het aantal faillissementen met 16 procent tot 1461. Vooral minder kledingbedrijven legden het loodje: 132 tegen 203 in dezelfde periode in 2013. In de horeca blijven cafés het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. In de eerste 9 maanden van 2014 gingen 98 kroegen failliet, 10 procent meer dan 2013.


To Top