Westfriesland

Mark Rutte in Hoorn: Veel tijd voor gesprek met ondernemers

20140211-IMG_2194

Hoorn – Dinsdag 11 februari 2014 bezocht Minister-President Mark Rutte Hoorn om de lokale VVD te ondersteunen in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Rutte maakte van 16.15 uur tot ruim 17.30 uur uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met ondernemers. Ook de argeloze bezoeker aan de binnenstad in Hoorn kreeg van de premier een folder van de VVD Hoorn in de handen gedrukt. “Dat is Ronald Louwman, hij is jullie lijsttrekker in Hoorn,” aldus een promotende Mark Rutte. Foto’s van het bezoek Mark Rutte aan Hoorn.

Schutz Mode

Voor de gesprekken met de ondernemers nam Mark Rutte alle tijd. De eerste ondernemer was Peter Schutz van Schutz Mannenmode op het Kleine Noord. Schutz vertelde vol trots over het familiebedrijf terwijl de aanwezige pers de winkel vulde en druk bezig was met filmen en foto’s maken.

20140211-IMG_2206

Peter Schutz vertelt Mark Rutte over Modestad Hoorn

Peter Schutz uit zijn zorgen over de binnenstad van Hoorn. “Er zijn toch veel zorgen over de leegstand in de binnensteden. Maar met initiatieven als Hoorn Modestad moeten we de stad op de kaart zetten.” Als een volleerd politicus opent Mark Rutte de speciale Hoorn Modestad krant voor het fotomoment. “Als je nu naast mij gaat staan, lijkt het net of wij samen de krant lezen. Dan kunnen zij daar een foto van maken. Heb je ik geleerd van Hans Wiegel,” aldus Rutte.

“Gelukkig wordt er nog veel getrouwd. Dat is geen hint hoor..”

Tot slot vraagt Schutz om meer aandacht voor het MKB. Iets wat Mark Rutte kan beamen: “De overheid maakt geen banen.” Bereikbaarheid van de binnenstad hoort daar volgens Schutz natuurlijk ook bij. “Gelukkig is uw partij ook een voorstander van de tunnel die aangelegd wordt.” Het is duidelijk dat dit voor Mark Rutte een bekend politiekpunt is in Hoorn. “Daar bij het station toch? Verder zijn wij landelijk ook bezig met de A7, A8 en A9 zodat je niet elke ochtend weer als eerste de filemeldingen hoort bij de A7.

Op de vraag van Rutte over hij ook veel doet in maatwerk promoot Peter Schutz nog even de trouwkleding. “Gelukkig wordt er nog veel getrouwd. Dat is geen hint hoor..”

Stumpel

20140211-IMG_2223

Andre Stumpel (midden) samen met Martin (Links) de collega die al 39 jaar werkt bij Stumpel in gesprek met Mark Rutte (Rechts)

Andre Stumpel staat Mark Rutte al op te wachten bij de ingang van de winkel. Hij introduceert Stumpel als familiebedrijf dat al sinds 1880 actief is en tevens zichzelf hofleverancier mag noemen. Natuurlijk wordt de huidige stand van zaken besproken. “We staan al 134 jaar dus die paar jaar crisis overleven we ook nog wel. Maar als u iets kan doen aan Bol.com zou dat erg mooi zijn,” aldus een grappende Andre Stumpel.

“Op dit moment heeft Stumpel 11 winkels. Maar niet in Amsterdam, wellicht dat Scheltema nu te koop is?”

Experience en kennis vallen Mark Rutte op terwijl hij de winkel verder in loopt. Het zijn de punten waarop een fysieke winkel het volgens hem kan winnen van een online winkel. “We hebben zeer ervaren personeel, zelfs één die nu al 39 jaar bij ons in de winkel werkt.” Over het aantal winkels was Rutte toch iets verbaasd. Stumpel: “Op dit moment heeft Stumpel 11 winkels. Maar niet in Amsterdam, wellicht dat Scheltema nu te koop is?”

Na het maken van de groepsfoto met alle aanwezige VVD campagneleden in de winkels verlaten ze weer de warme winkel om de reis over het Grote Noord in regen verder te vervolgen.

Haring bloemenservice

Na een paar meters door de regen komt de hele groep bij de bloemenzaak van Jan Haring. “Wie is nou de eigenaar hier,” vraagt Rutte zich en schud Jan Haring de hand. Haring is geen onbekende voor VVD Hoorn. Hij is binnen Ondernemers Stad Hoorn (OSH) actief voor de belangen van de binnenstad ondernemers. Tegenover Mark Rutte beklaagd hij zicht dat diverse landelijke ketens zich moeilijk laten organiseren en actief zijn bij lokale initiatieven. “Daar kan de overheid weinig aan doen ben ik bang, ” aldus de premier.

“Wat dat betreft zijn wij net politiek. Ik benijd uw positie zeker niet”

Tot slot bespreekt Haring de vorm van reclamebelasting zoals deze nu in Hoorn is. De ondernemers betalen naar rato van de reclameuitingen op het pand en al dat geld wordt via Lokaal Ondernemers Fonds (LOF) gebruikt voor binnenstadspromotie. “Nadeel hiervan is dat grote ketens met weinig reclame op het pand dus ook weinig bijdragen. Beter zou zijn om de waarde van het pand te gebruiken als bepaling van de reclame bijdrage.”

Met de ervaringen binnen de OSH weet Jan Haring hoe het is dat ondernemers veel van je willen. “Wat dat betreft zijn wij net politiek. Je wil wel van alles, maar je moet rekening houden met heel veel dingen. Ik benijd uw positie zeker niet. Maar lokaal zijn we nu hartstikke tevreden.”

Encis

Foto via encis.nl

Foto via encis.nl

Vanuit de bloemenwinkel van Jan Haring is het nog een klein stukje naar de Oude Waag op het Roode Steen waar de warme koffie staat te wachten. Net voor 17.30 uur bezoekt hij eerst nog de zaak van Nicolien Jorritsma, Encis een bedrijf in Cloud diensten. Een bijzondere locatie voor een zakelijk bedrijf zo in een winkelstraat vond ook Mark Rutte. Na een kort gesprek natuurlijk ook even op de foto en nog geen 5 minuten later verlaat het circus het bedrijfspand weer. Een mooi verhaal en een foto met Minister-Presdient Mark Rutte als herinnering.

 


To Top