Westfriesland

MyWheels bepalende speler in auto-deel-economie

mywheels_zonderlogoGROOTEBROEK – Deeleconomie, kunt u deze uitdrukking? Delen is volgens diverse economen en ondernemers het nieuwe hebben. Door te delen wordt er effectief gebruik gemaakt van de middelen. Henry Mentink is initiatiefnemer van MyWheels, een autodeel platform uit Grootebroek. Op de vraag of je er ook geld mee kan verdienen antwoordde hij ooit: “Je kunt ook rijk worden met mooie gedachten.”

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Initiatiefnemer MyWheels Henry Mentink

Initiatiefnemer MyWheels Henry Mentink

MyWheels en voorloper Wheels4All zijn initiatieven van Henry Mentink. Zelf begon hij in 1993 met het delen van zijn auto met drie andere gezinnen. Later gevolgd door meer auto’s. Zijn vooruitstrevendheid werd ook opgemerkt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij zochten naar partners voor het opzetten van een autodeel project. Vanuit project heeft Mentink geholpen bij de start van GreenWheels.

Van gezinnen naar leden

In 2003 startte hij met een coöperatie met toen zes auto’s en 40 gezinnen. Dit groeide gestaag door tot 200 auto’s allemaal gekocht. Mentink: “Als ik geld had kocht ik auto’s als ik geen geld had, lease ik ze. Maar zelf kopen was toch voordeliger.” Financiering werd mede gedaan voor de leden zelf, die geld konden inleggen.

Inmiddels zijn de 200 auto’s in 2010 gegroeid tot een totaal bestand van ruim 2000 auto’s in geheel Nederland. 

In het jaar 2010 kreeg de organisatie een totaal andere invulling. Mentink: “Waarom zouden wij elke keer een nieuwe auto kopen, als er al 7,5 miljoen auto’s zijn in Nederland.” Toen werd het idee geboren van een online community waar mensen de eigen auto beschikbaar kunnen stellen waar anderen gebruik van kunnen maken. “We regelen de administratie en de verzekering. We doen het samen en iedereen verdient er ook een stukje aan, aldus Henry Mentink.

Start MyWheels

Mywheels_kleinMet de start van het online beschikbaar maken van auto delen kreeg Wheels4all een nieuwe naam; Mywheels. Mentink hierover: “Wheels4All was een naam uit de jaren ’90 dat paste niet meer bij wat wij deden.” Inmiddels zijn de 200 auto’s in 2010 gegroeid tot een totaal bestand van ruim 2000 auto’s in geheel Nederland.

Interview: Deeleconomie en groei bedrijf

Wij spraken in de uitzending met Henry Mentink over zijn non-profit organisatie voor het bemiddelen in autogebruik. MyWheels uit Grootebroek groeit snel in aandacht en omvang en neemt een grote plaats in het autodelen in Nederland. Wat verstaat hij onder deeleconomie en hoe is MyWheels gegroeid?Wat verstaat

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/161623108″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Uitleg MyWheels

MyWheels is autodelen voor leden. Hoe werkt dat als je auto wilt hebben of juist als je jouw auto ter beschikking wilt stellen? Wat zijn de kosten en verdiensten? Henry Mentink legt het uit.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/161623289″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]


To Top