Westfriesland

Rijkhoff Installatietechniek uit Spanbroek viert 75 jarig bestaan

SPANBROEK – “Mijlpalen moet je vieren”, zei vader Rijkhoff altijd. Die woorden nemen Zoon Nico en kleinzoon Kees graag ter harte. Samen met personeel, vrienden, familie en relaties vieren ze op vrijdag 4 juli het 75-jarig bestaan van het familiebedrijf. Ook de klanten worden niet vergeten: iedereen die in 2014 een factuur heeft ontvangen, maakt kans op één van de tien cadeaubonnen ter waarde van honderd euro.

Familiebedrijf Rijkhoff Installatietechniek bestaat dit jaar 75 jaar. Het verhaal begint in 1939, als de toen 28-jarige Nico Rijkhoff samen met zijn vrouw en twee kinderen de smederij van zijn overleden oom in Spanbroek overneemt. De vrolijke ambachtsman werkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en vervaardigt de meest uiteenlopende producten. Hij beslaat paardenhoeven, repareert fietsen en autopeds, fabriceert en repareert landbouwwerktuigen, maakt vuurduvels, kachelpijpen, kolenpitten, melkkrosjes, kruiwagens, krooshaken, hekwerk, silo-ijzers… en nog veel meer. Zijn tandems – twee gebruikte fietsen aan elkaar – zijn populair bij grote gezinnen. Hij repareert houten wasmachines en voorziet lekke pannen en potten van metalen lekstoppen.

Elke vooruitgang en elke nieuwe techniek wordt door hem omarmd.

In dienst bij vader

Nico Rijkhoff is een man die met zijn tijd meegaat. Elke vooruitgang en elke nieuwe techniek wordt door hem omarmd. Het familiebedrijf blijft daardoor groeien en bloeien. Letterlijk en figuurlijk, want ook de kinderen – zes jongens en zes meisjes – dragen hun steentje bij. Ze helpen in de smederij of in de huishouding en bezorgen de gerepareerde spullen en de beslagen paarden weer terug bij de klanten. De meeste jongens gaan na de ambachtsschool overdag in dienst bij vader en studeren in de avonduren verder. Oudste zoon Martien haalt het Vakbekwaamheid Smidsbedrijf en middenstandsdiploma, zus Ina neemt de boekhouding voor haar rekening en zowel Gerard als Nico behalen hun Gas- Water en Loodgietersdiploma, waardoor het familiebedrijf ook (groot) installatiewerk kan aannemen. Ook de winkel aan huis groeit steeds uit zijn jasje. Uiteindelijk openen zoon Gerard en zijn vrouw in 1969 in het hart van Opmeer een nieuwe winkel in luxe en huishoudelijke artikelen, sanitair en verwarming.

De huidige generatie Rijkhoff, Nico en Kees

Vertrouwde naam

Zo bouwt de familie Rijkhoff een vertrouwde naam op in de omgeving. Al verandert er door de jaren heen veel. Heel veel. De paarden maken plaats voor trekkers, de haarden voor centrale verwarming en de waterpomp voor waterleiding. Maar één ding verandert nooit, want nog steeds weet iedereen: als het góed moet, moet je bij Rijkhoff zijn.

Inmiddels vormen Nico en Kees de directie van het familiebedrijf. Samen met hun tien medewerkers werken zij voor een groot scala aan opdrachtgevers. Zowel particulieren als bedrijven en de overheid weten Rijkhoff te vinden als ze een goed installatiebedrijf nodig hebben. Rijkhoff beschikt bovendien over een eigen onderhouds- en servicedienst, die 24 uur per dag voor de klant klaar staat.

Interview

Zaterdag 28 juni is Kees Rijkhoff te gast in het ondernemersprogramma ‘Westfriesland in Bedrijf’ op Radio Hoorn. Vanaf 17.00 uur vertelt Kees over het ontstaan van het  bedrijf, de kansen nu en uitdagingen voor de toekomst.


To Top