Westfriesland

Rusch Medemblik: Pro forma moslim voor opdracht in Mekka

MEDEMBLIK – Kranenbouwer Rusch uit Medemblik mag een grote opdracht uitvoeren bij de Kaäba in Mekka. Zijn innovatieve sloopmachines met een  ‘crusher’ op hoge kranen was precies wat de Saudi Binladen Group (SBG) het grootste bouwbedrijf van Saoedi-Arabië zocht. Alleen waar vind je twaalf gekwalificeerde moslims om de kranen te bedienen? Oplossing,  maak de machinisten en monteurs pro forma moslim. “Zo gaat het kennelijk vaker,” aldus directeur Schreijer van Rusch in het FD van woensdag.

Het behalen van een moslim certificaat blijkt niet de moeilijkste stap. “Je prevelt het zinnetje ‘Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper’ en klaar ben je’, vertelt een van de monteurs in het FD.  Grotere risico’s en moeilijkheden waren de uitspraken en acties van Geert Wilders. Een mogelijke boycot van Nederlandse bedrijven zou deze opdracht en zijn bedrijf flink schaden. Schreijer: “Ik had nog geld van ze te goed, dus ik maakte me wel even zorgen.” Inmiddels is het geld overgemaakt.

Een deel van de werkzaamheden zijn inmiddels al verricht. Over vier maanden zijn de volgende werkzaamheden ingepland. Een boycot kan dan alsnog tot moeilijkheden zorgen. Schreijer: “Ik zal dan op zoek moeten naar medewerkers met een andere identiteit.”


To Top