Westfriesland

Terugblik: Bijeenkomst Greenport NHN ‘Groene Groei: Waar liggen kansen’

Een goed gvulde zaal bij AFAS Stadion in Alkmaar. Hier de opening door ged. Jaap Bond.

Een goed gvulde zaal bij AFAS Stadion in Alkmaar. Hier de opening door ged. Jaap Bond.

ALKMAAR – Vrijdagmiddag tijdens de Greenport Noord-Holland Noord conferentie in Alkmaar stonden 7 presentaties en een uitreiking van de Duurzaam Ondernemen Award op het programma. Een ruime vertegenwoordiging van de agrarische sector in Noord Holland Noord was aanwezig om zich te laten bijpraten over de sector.

Duurzaam Ondernemen Award

In het openingswoord van gedeputeerde Jaap Bond had hij de eer om de Award Duurzaam Ondernemen te mogen uitreiken. Zes bedrijven waren voor deze Award genomineerd. De focus van de Award lag dit jaar op de agrarische sector. Een sector goed voor ruim 725 bedrijven en 4000 mensen. Uit het jury rapport over de winnaar: ” Duurzame innovatie ingezet op product, proces en marketing. Open en voor iedereen eerlijk kennis delen, veel uitproberen en de kennis is altijd voor iedereen toegankelijk. En dat is in deze branche toch fantastisch.” Lees hier meer over de uitreiking van de Award en een interview met de winnaar.

Frank Kalshoven

Frank Kalshoven, directeur Argumentenfabriek nam de agrariërs mee naar 1950 en liet zien hoe de wereld is veranderd. Qua inkomen, maar ook qua productiviteit. De tip van hem aan de bezoekers was om te kijken of je waarde kunt toevoegen in plaats van nog meer in bulk te denken. Of zoals Kalshoven het zei “Jullie produceren veel, maar verdienen niks.” Andere tips gingen terug naar de basis van voedsel, een gezonde basis behoefte. “De gezondheidszorg kost jaarlijks 94 miljard, als je daar 4 miljard vanaf kan besparen door goed voedsel, kun je dat als sector onder elkaar verdelen. En in 1950 was 30% van ons inkomen naar voedsel, nu nog maar 11 %. Dank namens Nederland hiervoor.” Dit bedankje werd nuchter in ontvangst genomen.

Voorzitter LTO

Albert Jan Maat voorzitter LTO Nederland schetste een reeël beeld van de sector. “60% van de glastuinbouw zit op dit moment bij bijzonder beheer bij banken. Maar heb zelfvertrouwen en blijf internationaal kijken,” was zijn advies. Zijn inzet werd niet door alle bezoekers gedeeld. Een gedupeerde door de Rusland crisis vond het geen getuige van solidariteit met de sector dat leden en niet leden een andere compensatievergoeding kregen.

CO2

Duurzaam en Co2 was de basis van de presentatie van Peter Raven. Hij probeerde de bezoekers al te laten denken over de energie behoefte voor over 10 jaar. Maar bleef hangen in abstractheden ondanks de prikkelende vragen van dagvoorzitter Marijke Roskam.

Stoplichtverpakking en BigBangBroccoli

Hierna volgde een super enthousiaste Petra Barendse “eet meer oranje paprika’s, ook verkrijgbaar in stoplicht verpakking” over haar excursies en het bedrijf van haar man Barendse DC. Jan Willem van der Klugt bracht een case naar voren over innovatie door samenwerking van meerdere bedrijven. Hierdoor kon de droogtijd van bollen flink versnelt worden. Goed voor de teler, maar ook voor de toeleveranciers betrokken bij dit project. Een soort gelijke oproep deed ook Fred Berkhout, zoek de samenwerking op in innovatie van je product. Tot slot het woord aan Samuel Levie één van de mensen achter BigBangBroccoli, hoe je van een naamloos product een merk kan maken.

Netwerken

Na de afsluiting door Rian van Dam programma manager van Greenport Noord-Holland Noord was het tijd voor de afsluitende borrel waar nog gepraat kon worden over alle informatie, cijfers en tips die vandaag de revue passeerden.

Foto’s

[nggallery id=29]

To Top