Westfriesland

Westfriese Ondernemers Nieuwsjaaroverzicht 2013

WESTFRIESE ONDERNEMERS NIEUWS JAAR OVERZICHT

Klik hier om het gehele nieuwsjaaroverzicht uit de uitzending van 28 december 2013 met interviews nogmaals te beluisteren.

Januari

Autobedrijf Peter Ursem BV neemt per 1 januari 2013 het Nissan dealerschap over voor de regio, van Ten Boekel & Bakker ook uit Hoorn. Sinds 1991 is Autobedrijf Peter Ursem BV dealer van Mitsubishi auto’s.

Vrijwilligerspunt West-Friesland neemt het initiatief voor het opzetten van een platform voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemers (MBO).  Dinsdag 29 januari is de eerste bijeenkomst van Trefpunt Betrokken Ondernemers West-Friesland.

Gemeentehuis_hoornDe gemeente Hoorn heft de reclamebelasting op een objectieve en rechtvaardige manier en mag dit op dezelfde manier blijven doen. Dit blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank van Alkmaar van 27 december 2012 over de reclamebelasting 2010.

Sneeboer & Zn maakt sinds 1913 ambachtelijk tuingereedschap. Het bedrijf in Bovenkarspel ontvangt daarvoor op woensdag 30 januari met trots het predicaat hofleverancier.

Eind vorig jaar hebben 31 potentiële exploitanten zich bij de gemeente gemeld met plannen voor een coffeeshop in Hoorn. Na een eerste selectieronde zijn er acht ondernemers overgebleven die aan alle criteria voldoen. Burgemeester Van Veldhuizen verwacht dat er nog voor de lente twee coffeeshops open gaan in Hoorn.

Vanaf 1 januari 2014 eindigt de overeenkomst tussen de ANWB en de VVV in de gecombineerde ANWB/VVV winkel in Hoorn. Dit naar aanleiding van een landelijk besluit van ANWB om niet meer te werken vanuit de ANWB/VVV winkels.

Aannemingsbedrijf VBK Groep uit Hoorn en Schagen kan het ontslag aanvragen voor veertig van haar werknemers. Het sociaal plan voor de reorganisatie is door de ondernemingsraad en de vakbond goedgekeurd. De VBK Groep moet in de uitgaven snijden omdat de orderportefeuille flink gezakt is ten opzichte van 2012.

Februari

In februari kwam de koopzondagen discussie in Hoorn weer naar voren. Er lijkt vraag te zijn naar meer koopzondagen, maar de wet beperkt dit tot 12 op dit moment. Wij gingen in februari de straat op in Hoorn en vroegen het aan de consument, de verkoper in de winkel en een ondernemer.

De regio West-Friesland wil binnen vijf jaar tot de top 10 van meest aantrekkelijke regio’s behoren. De ingrediënten zijn aanwezig; Historie, stad en platteland, landelijke uitstraling met grote publiekstrekkers, veel monumenten en cultuur- en sportvoorzieningen. Die ambitie spreken de colleges van zeven West-Friese gemeenten uit in het Pact van Westfriesland.

De blauw oranje kleur van elektronicawinkel Block was jarenlang beeldbepalend op het Breed in Hoorn. Na ruim 20 jaar is besloten om de deuren te sluiten. “Het werd de laatste jaren in Hoorn steeds moeilijker”, zegt verkoopdirecteur Ed de Block.

Het gebied rondom winkelcentrum Molenhoek in Wervershoof gaat vanaf 18 februari op de schop. Op 13 februari is er een bijeenkomst in café De Hoek, waar iedereen van 19.00 tot 20.30 uur welkom is voor meer informatie.

R&R Mechatronics met de Westfriesland Méér prijs en Bloemen

R&R Mechatronics met de Westfriesland Méér prijs en Bloemen

Donderdag 7 februari was de avond van het Westfries Ondernemersgala. Winnaars van de avond waren R & R Mechatronics, Wind Energy Solutions en Hospice Dignitas uit Hoorn.

12 februari is de Energie Coöperatie West-Friesland (ECWF) officieel gestart door het aansluiten van Honing Metaal uit Zwaagdijk-Oost.

Nieuws vanuit Den Haag maakt duidelijk dat minister Melanie Schultz van Haegen bekend heeft gemaakt dat de verdere ontwikkeling van de Westfrisiaweg (N23) van de baan is. Als reden wordt aangegeven het groot aantal bezuinigingen op infrastructurele werken.

Kareltrans maakt naast de bedrijfswagens nu ook de stap naar personenauto’s in een nieuwe vestiging schuin aan de overkant van de huidige vestiging. Half maart moet de vestiging in de oude locatie van Ten Boekel en Bakker aan de Factorij klaar zijn.

Maart

Veldhuis Zonwering Rolluiken BV mag het predicaat ‘Hofleverancier’ voeren. Burgemeester Onno van Veldhuizen maakt dit op vrijdag 1 maart namens Koningin Beatrix bekend.

Borm Festiviteiten is niet meer. Eigenaar Alfons Borm is vrij duidelijk over de oorzaak van einde van zijn bedrijf. De huisbankier krijgt er flink van langs in een soort open brief aan alle bezoekers van zijn website.

Vanaf 1 mei gaan er twee coffeeshops open in Hoorn. De ene in de oude vestiging van De Boot aan de Dubbele Buurt de andere locatie is een verrassing voor velen. Op Hoorn80 in het pand van wegrestaurant De Clown, Neutronweg 11. Ondernemers op Hoorn80 zijn onaangenaam verrast.

Start verkoop bedrijventerrein ZevenhuisAlfons Borm van Borm Festiviteiten gaf zondag 10 maart 2013 zijn inboedel aan de Factorij weg. Ruim 500 belangstellende kwamen op zijn gratis uitdeel actie af. Honderden feestartikelen en decoratiespullen verlieten zo het pand.

De gemeenteraad van Hoorn heeft op 12 maart ingestemd met de samenwerking tussen de gemeente Hoorn, Scholtens Projecten B.V. en Steenveste B.V. voor de ontwikkeling van bedrijventerrein ’t Zevenhuis te Hoorn.

Rob de Dreu ziet in autoconcern Heron een goede partij om het bedrijf, het personeel en de klanten voor te laten bestaan. Heron is dealer van Audi, Volkswagen en Kia. Alle 13 medewerkers van De Dreu kunnen over naar Heron.

April

Woensdag 10 april gaat de nieuwe HEMA vestiging in Hoogkarspel open. Een mooie publiekstrekker voor het winkelcentrum Reigerspassage. De nieuwe vestiging heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd vierkante meter.

Discountketen Action uit Zwaagdijk-Oost gaat een tweede distributiecentrum bouwen. Naast de huidige distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost komt er een tweede pand in Limburg om de internationale groeistrategie van het bedrijf te ondersteunen.

Autobedrijf Theo Rood uit Opmeer is overgenomen door Heron Auto BV. Eind november moest de Volkswagen dealer uit Opmeer al 8 van de 22 medewerkers ontslaan.

Hoe het in de praktijk exact zal worden is nog niet duidelijk, maar vast staat dat van diverse kantoren van de Rabobank Hoorn Midden-Westfriesland de openingstijden beperkt zullen gaan worden.

Woensdag 24 april werden de ondernemersprijzen van Noord Holland 2012/2013 uitgereikt in Haarlem. De vakjury koos in de categorie MKB Klein voor het in Wognum gevestigde Productiebureau Zorro.

B en W hebben besloten het aantal parkeerplaatsen bij winkelcentrum de Beurs in Blokker uit te breiden. Er komen aan de noordzijde van het winkelcentrum 16 extra parkeerplekken.

Mei

Oud postkantoor het probleemkind van de HuesmolenVrijdagmiddag heeft de directie van bouwbedrijf Deurwaarder uit Warmenhuizen het faillissement aangevraagd. Die avond werd rond 19.30 uur de ruim 200 medewerkers geïnformeerd. Tijdens de emotionele bijeenkomst sprak directeur Lucas Deurwaarder over de kansen op een doorstart.

Praten, veel ideeën en ontwerpen zijn er wel een overeenstemming met de eigenaren van het oude pand van Post NL niet. Hierdoor blijft de vernieuwing van winkelcentrum De Huesmolen in Hoorn in de ijskast staan.

Onder de naam JM Deurwaarder Aanneming BV gaat HSB Bouw verder met 50 van de 200 medewerkers van het failliete JM Deurwaarder.

De Gemeente Hoorn heeft besloten om de concessie voor de A0 borden per direct te gunnen aan reclamebedrijf PromoBase Media & Advertising uit Zwaag. Dit na het faillissement van de eerdere concessie houder Azero Outdoor uit Den Helder.

De voorzieningenrechter in Alkmaar ziet geen reden om de coffeeshop Blue Tomato op Hoorn80 gesloten te houden. De bezwaren van de ondernemers op het bedrijventerrein Hoorn80 worden terzijde geschoven.

Vrijdag 24 mei heeft directeur Rob Zeeman van Zeeman Architekten BNA zelf het faillissement aangevraagd. Get architektenbureau zag het aantal opdrachten flink teruglopen.

In de uitzending van 4 mei spraken wij in de uitzending met Harrie Ruigrok van organisatieadviesbureau Campex naar aanleiding van de faillissementen van JM Deurwaarde en Mulder Obdam in zeer korte tijd.  Aan hem vroeg ik waarom het zo moeilijk gaat in de bouw.

Juni

Patrick Avontuur heeft zijn bedrijf op 24 mei 2013 verkocht aan het Franse Blanchere één van de grootste Europese spelers in sfeerverlichting en decoraties.

80jaarDeenGrootvader Cornelis Deen opende in 1933 een kruidenierswinkel in Hoorn. Nu, tachtig jaar later, is familiebedrijf DEEN uitgegroeid tot een begrip in Noord-Holland en Flevoland met 64 filialen en ruim 6.200 betrokken werknemers.

Hoorn kiest voor 16 koopzondagen en supermarkten mogen elke zondag open.

Bouwbedrijf Visser en Mol is dinsdag 18 juni door de rechtbank failliet verklaard. Het bouwbedrijf uit Hoogkarspel is daarmee het volgende slachtoffer van de crisis in de bouw in deze regio.

Hessing Supervers uit Zwaagdijk neemt de activiteiten van gesneden fruit over van Chiquita Benelux. In de overname zit de verkooporganisatie van de Benelux en twee productielocaties in Hedel en Maasbree.

Jaspers-Van Diepen Makelaars is failliet verklaard waarna het direct weer is doorgestart. Het faillissement is geprobeerd uit de publiciteit te houden door de bv een andere naam te geven en te ‘verhuizen’ naar Groningen.

Zaterdag 6 juli hadden wij Directeur Jan Kuin van het gelijknamige aannemingsbedrijf in onze uitzending. Hoe kijkt hij naar het nieuws van het faillissement van grote bouwbedrijven als JM Deurwaarder en Mulder Obdam?

Juli
De Hypotheekshop, een van de grootste onafhankelijke aanbieders van hypotheken in Nederland, wordt overgenomen door branchegenoot Welke Beheer.

De vestigingen van Melangerie Hoorn en Heerhugowaard zijn failliet. Dit volgt na het faillissement van Segafredo Duivendrecht Bv op 2 juli door de rechtbank in Noord Holland.

Met een vertraging van drie maanden gaat coffeeshop Blue Tomato op Hoorn80 binnenkort open. Eigenaar John Elbers hoopt op begin september, maar heeft nog geen vaste datum in gedachte.

Fit For Free, met al 48 vestigingen in Nederland hoopt  daar over enkele maanden de deuren te openen op de dr. Van Aalstweg. Diverse aanbieders van sportscholen in Hoorn zien deze nieuwe partij als ongewenst en starten procedures om deze concurrent tegen te werken.

Augustus

Na vijftig jaar werken bij Grasdrogerij Hartog B.V. draagt de 65-jarige Wil Hartog de leiding over aan Hans Siffels.

freerecordshop_hoornDe Free Record Shop (FRS) vestiging in Hoorn gaat sluiten. De huidige voorraad en het personeel verhuist naar de eerder gesloten vestiging in Alkmaar.

DTG, voorheen De Telefoongids, heeft Scoot Media uit Zwaag inclusief dochter MediaMinded volledig aan investeerder Ramon Casander en managing director Tim Roemer verkocht.

Café Lucky’s op de Roode Steen gaat met onmiddellijke ingang dicht. Vanaf vrijdag 9 augustus is het café gesloten. Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen besloten na een reeks incidenten.

Ook Bouwbedrijf VBK Groep in Hoorn ontkomt niet aan de bouwcrisis. Eind september moet de reorganisatie afgerond zijn waarbij vijftig FTE het bedrijven moeten verlaten.

De Eerlijkwinkelen route in Hoorn is een feit. Vierentwintig ondernemers, gericht op duurzaamheid, worden overzichtelijk gepresenteerd op een handzaam plattegrond.

Gemeente Hoorn gaat € 1.000.000 inzetten als ‘trigger money’ om de gevolgen van de crisis te beperken. Hoorn heeft niet de illusie om hiermee de crisis te beëindigen, maar voelt zich wel aangesproken om de gevolgen van de crisis te dempen.

September

SUNenergy_balkanOntwikkelaar, investeerder en exploitant van duurzame energie installaties voor de collectieve bouw, ZON Energie uit Spanbroek, is vanaf 1 september met een eigen vestiging in Belgrado actief.

Op dit moment is de Rabobank in de regio West-Friesland verdeeld tussen Hoorn Midden-Westfriesland en Westfriesland Oost. Maar beide directievoorzitters en de raden van commissarissen hebben zich voor een fusie van beide regio’s uitgesproken.

Gemeente Stede Broec meldt met trots dat zaterdag 14 september wethouder Bart Nootebos (Economie) en Piet Zwaan (Openbaar Werk) het vernieuwde Boerhaaveplein officieel gaan openen.

Donderdagavond 16 september heeft de gemeente Medemblik de zondagopenstelling voor de gehele gemeente vastgesteld. Supermarktondernemers in de kern Medemblik mochten al wel elke zondag open, die andere dorpskernen binnen de gemeente nu ook.

Donderdag 19 september organiseerde de gemeente Medemblik een lunchbijeenkomst over duurzaam ondernemen. Wethouder Kasper Gutter reikte de Award Duurzaam Ondernemen Medemblik aan Tim van Dam van Vitasys.

Nieuwe Steen Investments (NSI) lang gehuisvest in Hoorn nu in Hoofddorp, heeft twee Nederlandse winkelcentra verkocht voor een totaal van € 26,2 miljoen.

Oktober

Directeur Supermarkten Henk Kessen is plots opgestapt bij supermarktketen DEEN. De in Zwaag wonende directeur was ruim 35 jaar hèt gezicht van de zakelijke kant van DEEN Supermarkten.

Howa Bouwgroep BV in Hem is failliet verklaard. Binnen deze bouwgroep vallen de werkbedrijven Bouwbedrijf Sijm en De Koning en aannemingsbedrijf Van Westen en Bakker.

Dinsdagavond 8 oktober net voor 23:45 uur heeft de Hoornse raad via een motie besloten voor 52 koopzondagen in Hoorn te gaan.

Abovo Media is genomineerd voor de FD Gazellen Award 2013. Een prijs voor snel groeiende bedrijven.

November

De reclame belasting van Hoorn kwam in november groot in het nieuws. We gaan terug naar de uitzending van 9 november.

De gemeenteraad van Stede Broec heeft donderdagavond besloten om het aantal koopzondagen niet verder uit te breiden.

tabakshop_hoornOp het gebied van wonen en ondernemen behoort Westfriesland tot de top 10 van meest aantrekkelijke regio’s in Nederland. Op het gebied van onderwijs, werken en vrije tijd is de regio nog ver van een toppositie verwijderd.

De vestigingen van ‘Egbert Broers’ in Hoorn en Alkmaar maken een doorstart na het faillissement van Bede-Techador Tabakshop Dekker afgelopen dinsdag.

Onder grote belangstelling is zondag 17 november de naam voor het Winkelhart van West-Friesland feestelijk onthuld. Loco-burgemeester Louw Jan Zwagerman onthulde met het doorknippen van het touw het grote doek met de naam; Klaverweide ’t Winkelhart van West-Friesland.

De tarieven voor reclamebelasting in Hoorn gaan in 2014 niet omhoog. Dat hebben B en W van Hoorn besloten.

Het net geopende restaurant van Lucas Rive heeft maandag 25 november  een Michelinster gekregen.

December

Rabobank_HoornDe Rabobank Hoorn Midden Westfriesland en Westfriesland-Oost gaan fuseren. De exacte gevolgen na het de eerdere bekendmaking waren nog niet bekend. De vestigingen in Enkhuizen, De Goorn, Wognum en Hoorn (binnenstad) gaan sluiten.

Fitnesscentrum Fit for Free in Hoorn opent op maandag 23 december 2013 haar deuren aan Doctor C.J.K. Van Aalstweg 6b. Hoorn is daarmee de 56ste vestiging in Nederland. Over de komst van de vestiging was veel rumoer.

Een initiatief van Ramon Rinkel zorgt voor duidelijkheid Dezelfde koopzondagen voor bedrijventerreinen in Hoorn.

Vanaf 1 januari  verschijnen het Stadsnieuws en de wekelijkse openbare bekendmaking van de gemeente Hoorn in het weekend in ‘West-Friesland op zondag’. Dat is de uitkomst van de Europese aanbesteding.

Renault dealer Obdam aan de Factorij 7 in Zwaag wordt per 1 januari 2014 overgenomen door collega Renault-dealer Stokman.

To Top