Westfriesland

Zorro kaapt Hoorn met 400 jaar KaapHoorn viering

WOGNUM – Productieburo Zorro mag na een politiek besluit afgelopen dinsdag 16 september in de Hoornse Raad aan de slag met de voorbereidingen voor de viering van 400 jaar KaapHoorn.  De Raad keurde een subsidiebedrag van 150.000 euro akkoord voor de organisatie van het voor Hoorn belangrijke promotionele 400 jaar KaapHoorn in 2015.

Voor Jeanneke Scholtens, eigenaar van Zorro was het een vreemde gewaarwording:  “Het was de eerste keer dat ik aan een openbare aanbesteding heb meegedaan. En dan wordt je opeens onderdeel van het gesprek in de Raad. Raar om mee te maken, dan gaat het opeens 1,5 uur over KaapHoorn, Zorro en mevrouw Scholtens.”

Nachtkapers

opeennachtwordt_kaapHOornHet bedrag van € 150.000 gaat ingezet worden voor 1,5 jaar coördinatie en communicatie en één hoofd event: Nachtkapers. De avond op 13 juni 2015 waarbij in Hoorn op een nacht alles anders wordt. Met deze avond wil Zorro groots gaan uitpakken: “Bij deze Nachtkapers hoort een grote markrtingcampagne, maar dat moeten we nu nog geheim houden, omdat het ander minder effect heeft.”

KaapHoorntjes ijs en Zeebonkenbrood

Op bezoek in Giethoorn is Jeanneke Scholtens aangestoken door een lokaal evenement wat groots en ruim 6 maanden voor het evenement al gepromoot werd. “Dit wil ik ook gaan bereiken met de ondernemers. Voor iedereen die nu Hoorn bezoekt samen met de ondernemers gaan vertellen dat ze volgend jaar terug moeten komen.”

Verder ziet zij ook mogelijkheden in ijssalons met KaapHoorntjes ijs of bakkers die Zeebonkenbrood gaan bakken. “Daarvoor organiseren wij twee bijeenkomst waarin we samen gaan kijken met ondernemers, horeca, cultuur, muziekverenigingen hoe wij elkaar in dat jaar kunnen versterken.” Deze dagen zijn op 8 oktober vanaf 19.30 uur bij Cinema Oostereiland of 23 oktober ook vanaf 19.30uur in het Westfries Museum. Opgeven kan via gerben@productieburo-zorro.nl

Interview

In de Raad werd door Arthur Helling (D66) een amendement ingediend voor een extra budget voor €20.000,-. Dit en meer in het onderstaande interview uit Westfriesland in Bedrijf van 20 september. Ook meer over het voorbeeld van Giethoorn en uitnodiging voor samenwerking met andere partijen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168826229″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

 

Achtergrond: Epos uit Hoorn

Onze cultuur en traditie rust op vele geschiedverhalen, mythes, sagen en legendes vol heldendom, schurkerij en symboliek. We houden van helden die obstakels trotseren, we houden van ontdekkingstochten, van gevaar en van loutering. De held heeft duizend gezichten: James Bond, Harry Potter, Frodo Baggins, maar ook Floris V, Willem van Oranje. En: Willem Schouten en Jacob LeMaire.

400 jaar geleden, op 14 juni 1615 begonnen Willem Cornelisz Schouten en Jacob LeMaire met hun schepen De Eendracht en De Hoorn hun zoektocht naar een alternatief voor Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan, die voorbehouden waren aan de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De ontdekkingsreis naar een nieuwe doorgang naar het Verre Oosten bracht hen op 29 januari 2016 bij het uiterste puntje van Chili. Zij vonden, rondden en vernoemden Kaap Hoorn naar hun thuishaven Hoorn.

To Top