Westfriesland

‘Aanpassing bestemmingsplan Zevenhuis noodzakelijk’

scholtens_zevenhuisHOORN – Sinds de bekendmaking in maart 2014 dat MOSO International  het eerste bedrijf zou worden op bedrijventerrein Zevenhuis is er weinig nieuws over nieuwe bedrijven. Tijd voor een gesprek met Guido Scholtens, bestuurder van de exploitatiemaatschappij Zevenhuis

Bedrijventerrein Zevenhuis startte in april 2013 officieel met de verkoop van bedrijfsgronden. Inmiddels is het juni 2015 wordt het gebouw van MOSO in september verwacht opgeleverd te worden, maar zijn er nog geen buren. Ziet Scholtens dit als een teleurstelling? “Door de economie in Nederland is het iets anders gelopen dan dat je in eerste instantie had geplant.”

Scholtens kijkt liever naar de positieve kanten. De ontsluiting met de N23 is sinds kort een feit. “Er ligt nu een echte weg met van alles erop en eraan,” aldus Scholtens. Verder ziet hij ook dat de economie opbloeit en daarmee de kans dat een bedrijf denkt aan verhuizen of nieuwbouw op Zevenhuis.

DSC_3281-1 (Medium)

Geen concurrentie

Concurrentie met andere bedrijventerreinen ziet Scholtens niet al mogelijk probleem. “Bedrijven die kunnen kiezen, kiezen tussen Alkmaar en Hoorn. Twee bedrijventerreinen die aan de snelweg liggen.” Kansen ziet de bestuurder wel in het convenant van Distriport het plan in Koggenland gericht op logistiek en distributiebedrijven. “Het ziet er niet uit dat Distriport er gaat komen, het zou dan niet mogen zijn dat een bedrijf in de bedrijfslogistiek dan geen plek meer zou kunnen vinden. Dat convenant aanpassen moet gaan gebeuren.” Met Gemeente Hoorn als partner binnen Zevenhuis lijkt dat een goed breekijzer om het convenant van Distriport open te breken.

Het bestemmingsplan moet anders want de ondernemer vraagt wat anders. Ik denk dat dat ook gaat plaatsvinden.

Bestemmingsplan aanpassen

Het bestemmingsplan van Zevenhuis is niet meer van nu vindt Scholtens. “Een bestemmingsplan moet toekomst gericht zijn. Het moet worden aangepast op een aantal punten om bedrijven hier een mogelijkheid te geven.” Hij doelt hiermee op bedrijven die actief zijn via verkoop op internet en de logistiek die daarbij komt kijken.

Scholtens: “Over de wijzigingen in het bestemmingsplan is de gemeente Hoorn nu aan het nadenken. Een aantal dingen die moeten gaan gebeuren, andere zaken moeten eerst aan de Raad worden voorgelegd. Het bestemmingsplan moet anders want de ondernemer vraagt wat anders. Ik denk dat dat ook gaat plaatsvinden,” reageert Scholtens stellig. Maar hij is ook realistisch naar de ondernemers dat dit proces nog even kan gaan duren, zeker ook door de komst van het zomerreces.

Volgens Scholtens zijn er al wel bedrijven die de stap naar Zevenhuis willen gaan maken. “Wie? Dat willen de bedrijven nog even voor zich houden omdat het personeel eerst moet worden ingelicht.”

Interview Guido Scholtens


To Top