Column

Column Dolf Kloosterziel: Spaanders [+audio]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/218572129″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

8 augustus 2015 – Column Dolf Kloosterziel: Spaanders 

Waar gehakt wordt vallen spaanders luid het gezegde. Dat hakken doen we dan wel met een doel, een nuttig doel mag ik hopen. Wat ook gehakt heeft is de crisis, die heeft er immers stevig in gehakt. Maar misschien moet het echte hakwerk nog wel komen.

De wereld is veranderd na de crisis. En de belangrijkste veranderingen is misschien wel dat verandering definitief een constante factor is in de economie en in bredere zin in de maatschappij. Natuurlijk was verandering er altijd al. Maar het tempo en de impact van verandering liggen hoger dan ooit tevoren.

Ondernemers en beleidsmakers kunnen niet meer één plan maken en dat vervolgens meerdere jaren uitvoeren. Ondernemers en overheden die hun ondernemersklimaat beïnvloeden moeten als zeilboten meebewegen met de veranderende omstandigheden. Binnen afzienbare tijd rijden we volledig duurzaam in zelfrijdende voertuigen, wordt veel werk door robots overgenomen, worden business modellen als Aribnb, Uber en Peerby in veel meer branches gemeengoed.

Deze ontwikkeling, vooruitgang, groei en verandering zijn een gegeven ook al geven wij deze zelf vorm. Dat is allemaal natuurlijk prachtig maar kunnen wij deze ontwikkeling bijhouden? De veranderingen zullen vanzelfsprekend veel kansen opleveren. Tegelijkertijd zal ook veel van “het oude” bedreigd worden. Hoe gaan we daar mee om, wat betekent dat voor Westfriesland? Dat is geen makkelijke vraag.

Hoe gaan we daar mee om, wat betekent dat voor Westfriesland?

Wakker blijven zal in ieder geval een noodzaak zijn. Overheden, bedrijven en ook werknemers zullen zichzelf steeds vaker de vraag moeten stellen of wat zij bieden nog wel aansluit op de huidige vraag en behoefte. Steeds meer zal dat ook een gemeenschappelijk vraag worden omdat de grens tussen overheid en ondernemerschap, tussen werknemer en werkgever en tussen burger en beleidsmaker vervagen. Crowd sourcing en crowd funding, de deeleconomie, robotisering, 3d printing, internet of things en nog veel meer gaan in het post crisis tijdperk hun beslag krijgen en ons leven veranderen. Alertheid en reflectie zijn meer dan ooit van belang.

 

Maar ook samenwerking wordt steeds belangrijker. Vooral in regio’s. En ook al heeft de crisis er in gehakt, en ook al gaat er nog veel veranderen. Westfriesland is een regio waar veel samenhang, saamhorigheid en samenwerking is. Een regio dus die de toekomst in de ogen kijkt en uitdagingen gezamenlijk aangaat. Als dat zo blijf zal het met die spaanders ook wel meevallen.

 

Ik wens u goede zaken.  

 

Dolf Kloosterziel


To Top