Column

Column Michiel Beemster: Als de media het schrijft

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/225925929″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

26 september 2015 – Column Michiel Beemster: Als de media het schrijft

Als de media het schrijft, dan is het zo. Helaas worden veel geschreven stukjes in de media vaak als waarheid gezien, zo gek is dat eigenlijk ook niet, want waarom zou een journalist zomaar complete onzin opschrijven? Een website die van het bovenstaande principe graag gebruik maakt is de Speld. De Speld trekt nieuwsberichten helemaal uit zijn verband en verdraaid de waarheid in totale onzin, het is dan ook vaak hilarisch om te zien hoeveel mensen hier door in de war raken en de stukjes als waarheid beschouwen, want waarom zou een nieuwsitem onzin bevatten?

Zoals u misschien weet of heeft gehoord zijn wij met ons bedrijf op dit moment bezig om van de Grote Kerk in Hoorn een plaats te maken waar iedereen in Hoorn zich thuis voelt, zo willen wij een hart van Hoorn creëren, voor en door ondernemers, bewoners enz.

Omdat wij met ons project rondom de Grote Kerk bezig zijn werden wij benaderd door de gemeente, het leek de gemeente leuk om eens op een andere manier promotie te maken voor de Open Monumentendag, zo wilde ze de toren van de Grote Kerk inpakken met een gigantisch doek, de toren van een kerk is namelijk altijd van de gemeente. De vraag werd bij ons neergelegd of wij eventueel meteen gebruik wilde maken om een stukje promotie te doen voor ons project doormiddel van het plaatsten van een logo op het doek.

Dat wilde wij natuurlijk wel. Omdat wij in ons netwerk ook de mogelijkheid hebben om zo een groot doek op te hangen, boden wij de gemeente aan om dit te doen, dat was goed. Voor het plaatsen van het logo hebben wij een stukje gebatterd, dat leek ons niet meer dan logisch aangezien wij toch ook een stukje promotie er voor terug kregen. Kortom de uitvoering werd door ons gedaan, de input en de vergunning voor het doek was in de handen van de gemeente.

Nadat wij het doek hadden laten ophangen gingen er een aantal dagen voorbij, de een vond het doek mooi, de ander afgrijselijk, dat kan over smaak valt niet te twisten. Er volgde een brief van een aantal politieke partijen met vragen aan het college van de gemeente Hoorn, dat kan ook, want de oppositie heeft een controlerende functie en daar is niks mis mee.

Wederom een paar dagen later verscheen er echter ook een stuk op de website van de plaatselijke krant. Schade aan Grote Kerk door doek stond er te lezen, ik wist niet wat ik las. Meteen de brief erbij gepakt waarin de vragen aan het college rondom het doek op de toren te lezen waren, nergens viel het woord schade te lezen. Even wat rond gebeld en niemand kon mij vertellen waar het woord schade vandaan kwam. Kortom, totaal uit de duim verzonnen. Weer een paar dagen later viel er een andere plaatselijk krantje op de deurmat, deze maakte er helemaal een mooi verhaal van. In dit stuk werd gesuggereerd dat wij het volledige bedrag van het doek aan de gemeente hadden gesponsord en dat wij daar maar liefst €10.000,- voor hadden betaald. Eerlijk gezegd was ik niet eens meer geschokt, maar moest ik er om lachen, hoe kwamen ze nou bij deze onzin.

Vroeger speelden wij in de kleuterklas wel eens een spelletje, we zaten met zijn allen in een kringetje en moesten een verhaal in de oren fluisteren van het kindje naast je, deze moest het verhaal weer in het oor fluisteren van het kindje naast hem enz. enz. het laatste kind moest het verhaal hardop vertellen. Wat bleek, er kwam een totaal ander verhaal uit dan het als eerste vertelde verhaal.

Conclusie, ga niet altijd uit van wat de media schrijft, of het nu over vluchtelingen gaat, FIFA bazen of om een doek op een kerk, de waarheid is meestal te achterhalen door de bron te checken.

Tot slot heb ik een nieuwtje voor u, ik heb via via gehoord dat Alex Gitzels benaderd is voor het nieuwe RTL Z, veel succes met deze nieuwe uitdaging Alex, meer dan verdient!


To Top