Column

Column van Dolf Kloosterziel: De provinciale staten

 

Dolf Denk Door is een maandelijkse column van Dolf Kloosterziel werkzaam voor MKB Nederland

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196116349″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

13 maart – Column van Dolf Kloosterziel: De provinciale staten

Weet u al wat u gaat stemmen op 18 maart? Gaat u eigenlijk wel stemmen en hebt u enig idee wat die provincie allemaal doet anders dan grote hoeveelheden belastinggeld in IJsland parkeren? Het is bekend dat de provinciale politiek voor de meeste ondernemers een ver van mijn bed show is. Exemplarisch is de vraag “waar stemmen we eigenlijk voor” die mij een week geleden aan een grote lunchtafel werd gesteld door een groep ondernemers.

Daarnaast probeert de provincie ook innovatie te stimuleren en clusters te versterken.

Toch is de provincie belangrijk want zij beïnvloed ondernemerschap in belangrijke mate. Waar wordt ruimte gegeven voor woningbouw, welke bedrijventerreinen mogen worden aangelegd, hoe gaan we om met de winkelstructuur in de provincie, hoe goed is bereikbaarheid in de regio geregeld en hoe wordt er omgegaan met de nog bestaande spanning tussen milieu en bedrijvigheid? Dat zijn onderwerpen waarin de provincie meebepaalt of regie voert. Daarnaast probeert de provincie ook innovatie te stimuleren en clusters te versterken. Bijvoorbeeld in de economische Boards en vanuit het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

De provincie is dan ook een belangrijke gesprekspartner van het Economisch Forum Noord-Holland Noord. In dit forum zijn vele ondernemersorganisaties verenigd die gezamenlijk werken aan een sterk ondernemers klimaat. Afgelopen maandag organiseerde het Forum een groot lijsttrekkersdebat voor de provinciale statenverkiezing. Dat was met een grote opkomst en scherpe discussies een mooi debat. Maar belangrijker het was de opmaat voor een nieuwe periode van vier jaar waarin wij gezamenlijk de provincie de juist kan op proberen te sturen. Dat moet de randvoorwaarden van uw onderneming versterken zodat ondernemen leuk en rendabel blijft.

Meer ondernemers in de politiek

Het lijkt er op dat steeds meer ondernemers politiek actief worden. Misschien is dat omdat de provincie belangrijk is voor ondernemerschap. Ik vind het in ieder geval een goede zaak, want ondernemers weten wat er nodig is om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor ondernemerschap. Voor politici die het ondernemerschap niet van binnenuit kennen is het erg lastig goed beleid te maken. Meer ondernemers in de politiek maakt het voor mij ook makkelijker om beleid, en daarmee de randvoorwaarden voor ondernemerschap, de goede kant op te krijgen. Ik hoop dan ook dat u zich ook een beetje in de politiek wil verdiepen en op 18 maart naar de stembus trekt. Mijn stemadvies is dan: stem op een ondernemer!


To Top