Westfriesland

Crowdfunding populair als alternatief voor banken

crowdfunding_markthuyswfoZWAAGDIJK-OOST – Banken doen steeds moeilijker over leningen en toch staan veel vooral MKB ondernemers te springen om extra kapitaal om verder te groeien of een nieuwe bedrijf te kunnen beginnen. Donderdagmiddag verzamelden ruim 40 ondernemers zich bij Markthuys WFO om interactief te leren over Crowdfunding. De workshop werd gegeven door Simon Douw, crowdfunding expert van Douw&Koren.

Ondernemers uit NHN

Crowdfunding is populair, dat bleek ook wel uit de opkomst en reisafstand die veel ondernemers hadden afgelegd. Eugen de Boer was samen met Carola Dop één van de weinige aanwezige Westfriese Ondernemers. Andere ondernemers kwamen onder andere uit Amsterdam, Haarlem en Texel. Deze bijeenkomst was samen met een eerdere bijeenkomst van 2 april in Haarlem de enige bijeenkomsten om interactief te leren over crowdfunding met crowdfunding expert Simon Douw van Douw&Koren als onderdeel van de campagne 2miljoeninvesteerders.

Provincie NH

De provincie Noord Holland is volgens Kim Ruijs de campagne 2miljoeninvesteerders gestart omdat het MKB moeilijk financiering via de banken los krijgt. “Daarom willen wij alternatieven bekend maken,” aldus Ruijs. De crowdfundingsplatformen zelf komen niet veel buiten de randstad. Nog een reden om juist in Noord Holland Noord deze workshops te organiseren.

Marktplaats opzetten

Eugen de Boer uit Oosterblokker zocht vooraf naar informatie over Crowdfunding. De Boer: “Ik had al veel gelezen over crowdfunding, maar hier werd het concreet uitgelegd.” Hij is als ondernemer bezig met het opzetten van een platform waar kleine ondernemers in India via een marktplaats hun producten kunnen verkopen aan de rest van de wereld. Voor het starten van ‘The Soul of India’ zoekt hij via crowdfunding naar financiering. “Ik heb nu een goed beeld wat je eruit kan halen. Nu alle tips van Simon uitwerken.”

Aanschaf bestelbus

Uit Zwaag kwam Carola Dop naar de workshop. Zij heeft haar eigen honden uitlaat service onder de naam Iklaatdehonduit.nl. Voor het vervoer van de honden gebruikt zij nu haar eigen auto, wat niet heel praktisch is. Voor de aanschaf van een bestelbus is crowdfunding één van de financieringsopties. “Ik had voor het bijeenkomst al wel eerder wat informatie opgezocht, maar ik wilde meer weten. Simon gaf mij een goede handreiking over crowdfunding. Een duidelijk stappen plan.” De workshop werd stap voor stap volgens een canvas gevolgd. (zie foto). Dop: “Bij een financiering via de bank willen ze heel veel weten. Crowdfunding lijkt mij leuker en kun je creatief meer mee doen. Gelukkig ben ik een creatief persoon.”

Regio events

Naast deze twee workshop bijeenkomsten worden er nog drie regio events georganiseerd. Deze zijn op 19 mei in de Ideefabriek in Hoorn, 1 juni in de Telefooncentrale in Alkmaar en op 24 juni in het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Bij deze events zijn ook diverse crowdfundingplatformen aanwezig en kunnen geïnteresseerde ondernemers meer informatie krijgen. Aanmelden gaat via www.2miljoeninvesteerders.nl

Interview

Simon Douw geeft antwoord op de vragen of crowdfunding nu de ‘holy grail’ is, voor elke ondernemer geschikt is en wat zijn gouden tip is voordat je begint aan crowdfunding. Foto’s van deze middag staan hier op Facebook.


To Top