Westfriesland

Einde melkquota: ‘Weinig veranderingen in Westfriesland’

Koe_stal_smallWESTFRIESLAND – Vanaf 1 april wordt het 30 jaar oude melkquota opgeheven.  Voor melkveehouders biedt dit de mogelijkheid om de productie te vergroten. Arie Schouten van LTO Noord afdeling Westfriesland verwacht niet dat de prijzen veel zullen veranderen door een verhoogd aanbod. “Er is heel veel vraag naar zuivel.”

Melkquota

Dertig jaar terug was een vaste melkprijs afgesproken. Gevolg was veel boeren meer gingen produceren waardoor het aanbod zo groot werd dat er ‘melkpoederbergen en boterbergen’ gingen ontstaan. De EEG maakte een einde aan deze praktijken door boeren een limiet op te geven; een melkquota. In ruil daarvoor werden de boeren ondersteund in slechte tijden. Vanaf 1 april is de melkquota verleden tijd.

Quota kopen

“Op zich is het niet verkeerd uitgevallen, “kijkt Schouten terug, “maar mijn stal werd leger en dat stond mij niet aan. Wij gingen quota bij kopen. Mijn vader zei toen nog, zei je dat wel doen, ‘je kopen lucht’. Die dat ook gedaan hebben die zijn er nog, de rest is ja..euh .. weggesaneerd.”

Beperkte groei

Schouten verwacht niet dat de veehouders  direct  flink meer koeien gaan houden. Hij noemt dat grondgebondenheid. “Weidegang van koeien wordt gestimuleerd door Cono/Beemster en Friesland/Campina. Daarbij hoort een beperkt aantal koeien per weiland.” De groei lijkt daardoor eerder te komen door grond overname en daarna pas meer koeien.

Toekomst

Voor de toekomst zie Schouten groei door schaalvergroting door betere techniek. Ook het melk per koe kan groeien. “Maar hier in Westfriesland is men duurzaam bezig. Een gezonde koe waarbij je niet het uiterste eruit haalt en daardoor wekelijks de veearts nodig hebt.”

Interview

Luister hieronder naar het interview met Arie Schouten uit de uitzending van Westfriesland in Bedrijf over de melkquata. Daaronder ook de inleiding over het boerenbedrijf in Westfriesland van 1970 tot heden.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/198388237″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/198388239″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

To Top