Westfriesland

Plan Philipsfabriek Hoorn wordt Holenkwartier; Mix wonen, werken, ontspannen

HOORN – Holenkwartier moet hét nieuwe woon- en werkgebied worden van Hoorn. Althans volgens de recent gelanceerde website van de beide projectontwikkelaars Zeeman Vastgoed en Intermaris. Het plan bevat 2 fabriekshallen, 250+ koopwoningen, 60+ sociale huurwoningen, 2 horecalocaties, een versmarkt en 20 werkruimtes.

Ideefabriek

Op de plek van het voormalig Philipsterrein moet een nieuwe mix komen van wonen, werken en recreëren. De meeste ondernemers van nu nog de Ideefabriek hebben de ruimte verlaten nadat het huurcontract per 1 januari 2016 niet meer verlengd wordt.

FLIP_Hoorn_etenwerkenversslapen

Mix wonen, werken, cultuur en ontspanning

Holenkwartier is in opdracht ontwikkeld door Skonk, gespecialiseerd in concept- en merkontwikkeling voor gebieden en gebouwen en Delva Landscape architects, beide uit Amsterdam. Zij willen met respect voor het industriële verleden en met behoud van de kenmerkende fabriekshallen een vernieuwende stadswijk met een mix aan wonen, werken, cultuur en ontspanning creëren.

Verrassend stadse dynamiek

“Hier woon of werk je in een ontspannen omgeving maar met een verrassend stadse dynamiek. Holenkwartier ligt op loop- en fietsafstand van de binnenstad én het Markermeer en te midden van de sportvelden van Always Forward, Sauna Suomi en Sportcentrum Hoorn,” aldus de beschrijving van het plan op de website holenkwartier.nl

FLIP_Hoorn_Machinegebouw

Flip

Niet alles wordt gesloopt van de oude Philipsfabriek. Zo blijven het separate gebouw, nu verhuurd aan autobedrijf (zie foto hierboven) en het oudste gedeelte van de fabriekshallen staan. Deze laatste ruimte wordt FLIP. Dit moet ruimte gaan bieden voor een versmarkt, restaurant, lunchroom en of een kookstudio. Een plek waar bewoners en bezoekers uit Hoorn elkaar kunnen ontmoeten. Daarvoor ook een terras, koffiebar of een ambachtelijke bakker. Het Bakkersatelier nu nog huurder in de Ideefabriek zou hierin een kwartiermakers rol in kunnen gaan vervullen.

FLIP moet ook een werkplek worden, met diverse studio’s, ZZP workspaces en ateliers. Daarnaast zou ook een overnachting bij FLIP mogelijk moeten zijn. Veel activiteiten ook juist in het Weekend. “Bij FLIP is altijd wat te doen, en FLIP is er voor iedereen,” wordt het op de website beschreven.

FLIP_Hoorn_planning

Inschrijving

Het plan is door de ontwikkelaars en ontwerpers gepresenteerd. Vanaf 2017 wordt het plan in delen ontwikkeld. Hoe het er dan exact uit komt te zien hangt ook af van de reacties vanuit de markt. Welke type bewoners hebben interesse in een woning of kavel en welke ondernemers hebben interesse. Voor beide is de inschrijving geopend.

 

 

Plan Philipsfabriek Hoorn wordt Holenkwartier; Mix wonen, werken, ontspannen

To Top