Westfriesland

ICT project Hoorn en Betty Blocks (Obdam) genomineerd

Stadhuis_hoornHOORN – Net als andere gemeenten zag de gemeente Hoorn zich eind november 2014 voor het probleem gesteld dat het landelijke Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGK) en het portaal voor de zorgleveranciers (VECOZO) niet op tijd gereed zou zijn voor alle gewenste berichtenuitwisseling. Daarnaast bleek dat een aantal zorgleveranciers niet op tijd aangesloten zouden zijn op VECOZO. Gemeente Hoorn wilde voorkomen dat het vertrouwelijke berichtenverkeer per mail zou gaan. Op dat moment kwam bedrijf Betty Blocks uit Obdam voorbij met haar gelijknamige applicatie-ontwikkelplatform. In twee dagen tijd wisten zij samen een gegevensportaal te maken.

Vanuit de decentralisaties hebben de gemeenten sinds 1 januari 2015 zorgtaken erbij gekregen, waarbij contracten met zorgleveranciers afgesloten zijn. Er moest daarvoor een beveiligd portaal
komen waarmee gemeenten en zorgleveranciers berichten uit kunnen wisselen voor het naleven van de contracten. Eind november werd duidelijk dat de landelijke voorzieningen daarvoor niet op tijd klaar zouden zijn.

Nominatie

Dit project van de Gemeente Hoorn en Betty Blocks is genomineerd voor ICT-project van het jaar in de categorie overheid. “De extreem snel (10 dagen ontwikkeltijd) en binnen het budget opgeleverde en goed werkende oplossing, laat zien dat gemeentes met ‘out of the box-denken’ in staat zijn om snel te schakelen en kwalitatief goede oplossingen voor een redelijk bedrag kunnen (laten) opleveren,” aldus één van de juryleden. “Daarmee is een project gerealiseerd dat volgens de jury inspirerend en innovatief is en waarmee de gemeente Hoorn zich, ondanks hun relatie geringe omvang, stevig op de kaart heeft gezet als trendsettende voorloper op het gebied van overheids-ICT projecten.”

Snel schakelen

Ondernemerschap is volgens de gemeente Hoorn een van de kernwaarden van de eigen gemeente. Zodoende was het mogelijk snel aansluiting te vinden toen Betty Blocks, een softwareleverancier uit Obdam, voorbij kwam. Arnoud Huijgen, Senior Informatieadviseur bij de gemeente Hoorn: “In een eerste gesprek half december leek de boodschap te mooi om waar te zijn: we zouden acht keer sneller dan normaal de applicatie kunnen realiseren zonder te programmeren. We besloten om het een kans te geven in de vorm van een bewijs-demonstratie: eerst zien dan geloven”. Tijdens een twee uur durende sessie werden functionele specificaties op een rij gezet en het bedrijf aan het werk gezet. Arnoud Huijgen: “Nog tijdens dit overleg lag er al een eerste werkend platform op tafel. Het gewenste resultaat was uiteindelijk na twee dagen en daarmee nog voor het einde van het jaar gereed”.

Goed werkend alternatief

De demonstratie was daarmee geslaagd en er is besloten direct verder te ontwikkelen. Inmiddels staat er een portaal waar de gemeente opdrachten kan verstrekken naar zorgleveranciers en
zorgleveranciers zowel start/mutatie/einde-zorgberichten als declaraties terug kunnen sturen. Zodoende is een tijdelijk alternatief voor GGK-VECOZO ontstaan waarop de gemeente actief
communiceert en dat volgens de iJW- en iWmo standaard. Wanneer GGK-VECOZO alle functionaliteit bevat, kan het tijdelijke portaal opgeheven worden.

Door ontwikkelen

Er wordt er nog steeds op het portaal doorontwikkeld, in totaal is er nog 8 dagen realisatietijd in gestopt. Ook zijn andere gemeenten rondom Hoorn, zoals Koggenland en Opmeer aangesloten op het inmiddels tot ‘BB-Web’ omgedoopte portaal. ‘We zijn erg tevreden over deze snelle samenwerking’, aldus Arnoud Huijgen, ‘we hebben naast dit portaal ook andere processen en projecten in kaart gebracht die we op deze manier willen gaan automatiseren’.

Inmiddels is Hoorn bezig ook andere processen en projecten in kaart te brengen om na te gaan of deze ook op deze manier geautomatiseerd kunnen worden.

 


To Top