Westfriesland

Koninklijke Horeca vreest afschaffing 6% btw-tarief horeca

Raakt de horeca haar lagere 6% btw-tarief kwijt in het nieuwe belastingplan?

Raakt de horeca haar lagere 6% btw-tarief kwijt in het nieuwe belastingplan?

REGIO – Op dit moment wordt er in Den Haag druk gewerkt aan het nieuwe belastingplan. Een van deze plannen is het lage btw tarief voor de horeca af te schaffen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. KHN-voorzitter Toon Naber: “Wat ons betreft prima om te hervormen maar dan wel met behoud van werkgelegenheid in onze branche. Actie voeren is onvermijdelijk”.

‘Dagje uit duurder’

Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is minder lasten en netto meer overhouden. Naber: “De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel, uit eten of een overnachting duurder wordt. Het kabinet verkoopt knollen voor citroenen, want per saldo gaat de consument er financieel niet op vooruit”.

‘55.000 banen verloren’

Gastvrijheidsorganisaties lieten samen onderzoek doen naar de effecten van dit voornemen. Volgens het bericht van de KHN berekende het onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele sector betekent.

“Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter.” KHN vreest ook de verschillen tussen Nederland en buurlanden. “Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.”


To Top