Westfriesland

Plan Zeeman Vastgoed en Intermaris: Onverwachts Hoorn

Artist impression centrale hart wijk

Artist impression centrale hart wijk

HOORN – Onverwachts Hoorn is de voorlopige werknaam van een plan van projectontwikkelaar Terra Marique voor de oude Philipslocatie aan de Holenweg. Het gaat om een mix van wonen, werken en recreëren. Een deel van de fabrieksgebouwen blijft behouden en wordt gerenoveerd.

Daarnaast komen er woningen voor singles, stellen, jonge en oudere gezinnen. B en W van Hoorn zijn enthousiast over het plan van Terra Marique en leggen het voor aan de gemeenteraad. Deze moet er mee instemmen dat Terra Marique de ruimte krijgt om samen met de gemeente een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen. Op 6 oktober wordt het plan in de raadscommissie besproken.

Terra Marique

Terra Marique is een samenwerkingsverband van Intermaris Projecten en Zeeman Vastgoed en is eigenaar van het fabrieksterrein en omgeving. Het plan Onverwachts Hoorn wil en jongeren in Hoorn vasthouden én ruimte bieden voor mensen die (weer) in Hoorn willen komen wonen en/of werken. Met het bieden van een combinatie van rust en ruimte én stadse voorzieningen wil de ontwikkelaar een aantrekkelijk en compleet woon- en werkgebied maken. Met horeca, evenementen, een versmarkt, sport- en welnessactiviteiten. Maar ook met zaken als een gemeenschappelijke tuin en/of gezamenlijke moestuin. De nieuw te bouwen woningen worden een mix van huur- en koop in diverse prijsklassen, aansluitend bij de verschillende leefstijlen.

Nieuwbouw en verbouw

Gedacht wordt aan in totaal circa 250 woningen en een diversiteit aan vormen, zoals studio’s, appartementen, stadswoningen, lofts, etc. Het jaren zestig deel van de bestaande fabriekshallen en het ketelhuis hebben industriële waarde en worden ingepast in de plannen. Peter Langenberg en Aart Slot van Terra Marique: ‘We richten ons met dit plan op een groep die een druk leven heeft, maar ook gezond wil leven en mensen die gecharmeerd zijn van een omgeving die rust en ruimte biedt, maar ook heel veel levendigheid. Een kleinstedelijk woonmilieu dus.’ Het gaat volgens Slot en Langenberg om een unieke locatie, ingeklemd door aantrekkelijke voorzieningen, zoals de sauna en voetbalvelden direct naast het gebied en de tennisbanen en het park op loopafstand. ‘En natuurlijk de binnenstad en het Markermeer op loop- en fietsafstand.’

Aanwinst voor Hoorn

Wethouder Ben Tap van ruimtelijke ontwikkeling is enthousiast over het plan en ziet het als een aanwinst voor Hoorn. Niet alleen vanwege de menging van functies, maar ook omdat het plan ‘het beste van twee werelden combineert in een spannende rauwe omgeving’. ‘B en W van Hoorn willen dan ook graag meewerken om dit plan mogelijk te maken. Wij hopen dat de gemeenteraad hier ook enthousiast over is en fiat geeft om hiermee door te gaan.’

Planning

Als de raad groen licht geeft kan Terra Marique aan de slag om samen met de gemeente een stedenbouwkundig plan te maken. Als alles volgens plan verloopt, dan kan de gemeente voorjaar 2016 een ontwerpbestemmingsplan in procedure brengen. Het streven is dat er eind 2016 een vastgesteld bestemmingsplan voor dit gebied ligt.

Vooruitlopend daarop zijn volgens wethouder Tap al wel kleine ontwikkelingen mogelijk met de bestaande gebouwen. Bijvoorbeeld omdat die passen in de huidige bestemming en met een korte procedure te realiseren zijn. ‘Denk bijvoorbeeld aan het Bakkersatelier of een informatiepunt’.

voorlopigprogramma_onverwachtshoornl

Maart 2016

Het concept dat nu is ontwikkeld is een eerste stap naar een concreet plan aldus Terra Marique. “Nadere studies zullen vanzelfsprekend nodig zijn om tot een volwaardig en haalbaar plan te komen. Hierbij hebben wij de ambitie om in maart 2016 de bestemmingsplanprocedure te starten.”

Artist impression entree wijk

Artist impression entree wijk

To Top