Westfriesland

SolaRoad van oa Ooms Civiel werkt bovenverwachting

solaroad_kinderenvanboven2KROMMENIE/SCHARWOUDE – De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom levert, is boven verwachting hoog.  SolaRoad is ontwikkeld door TNO, de provincie Noord-Holland, Imtech en Ooms Civiel uit Scharwoude en ligt in Krommenie.

Sinds de openstelling zijn meer dan 150.000 fietsers over SolaRoad gereden. Het wordt door hen nauwelijks nog opgemerkt als een bijzonder fietspad. Hiermee is een belangrijke doelstelling (acceptatie door de gebruikers) van de pilot gerealiseerd.

Pilotfase

SolaRoad kent een pilotfase van 3 jaar waar diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Eén van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes. Eind december 2014 en in de vroege lente kwam een klein deel van de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. Reparaties zijn uitgevoerd en de ontwikkeling van een verbeterde coating is inmiddels in een vergevorderd stadium.

SolaRoad_visualWeb-1024x726

Solaroad

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De andere weghelft heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. Dit eerste stuk SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde.

LabTNO2_small

70 kWh per m2 per jaar haalbaar

Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: “We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar.”  SolaRoad is een unieke innovatie en een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking.

Tekst: Provincie Noord Holland. Foto’s: Solaroad.nl/beeldbank


To Top