Westfriesland

Uitleg en gevolgen Wet melding datalek voor ondernemers

HOORN/ZWAAGDIJK-OOST – Op 1 januari 2016 gaat de meldplicht datalekken in. Deze meldplicht houdt in dat zowel bedrijven als overheden direct een melding moeten doen bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zodra zij een ernstig datalek hebben. Doe je dat niet, dan is er kans op een flinke boete die kan oplopen tot 820.000 euro.

Zaterdag werd dit onderwerp besproken in het ondernemersprogramma Westfriesland in Bedrijf op Radio Hoorn. Een uitgebreid gesprek met Andre Hundman van Vitasys en Jan Kramer functionaris gegevensbescherming. Hoewel de boete hoog is, kan een ondernemer met een beetje kennis van zaken al veel problemen voorkomen.

Deel 1 Vitasys

In het eerste deel van het interview vertelt Andre Hundman over het begin van Vitasys 12 jaar terug. Het bedrijf is een brede ICT dienstverlener van camerabewaking, tot Google Chromebooks van onderwijs tot samenwerking met MKB en gemeenten. En via de camerabewaking kwamen zij het probleem van privacy tegen. Een camera zag welke producten niet gescand werden bij de kassa, maar filmde ook de personen langs de kassa. Een probleem voor de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Maar een probleem welke opgelost kon worden door het bedrijf door een stukje techniek, een extra encryptie laag over de beelden die passanten onzichtbaar maakt. Van daaruit volgende op 5 november een bijeenkomst in kasteel Radboud in Medemblik over privacy wetgeving en een nog bredere kennis over bescherming van persoonsgegevens.

Deel 2 Wet melding datalek

Jan Kramer is functionaris gegevensbescherming en staat als zodanig ook geregistreerd op cbpweb.nl. Hij geeft aan dat het belangrijk is om te weten dat de wet melding datalek geldt voor elke ondernemer van klein tot groot, maar als doel bescherming van consumenten betreft, dus geen B2B. Nog meer tips en wat exact een datalek is vertelt Kramer in het interview.

Meer informatie over wet melding datalek via www.cbpweb.nl en via www.vitasys.nl

Uitleg en gevolgen Wet melding datalek voor ondernemers

To Top