Westfriesland

Van zeven huizen naar bedrijventerrein aan N23 Westfrisiaweg

De nieuwe N23 Westfrisia inclusief de ontsluiting op Zevenhuis

De nieuwe N23 Westfrisia inclusief de ontsluiting op Zevenhuis

HOORN – De werkzaamheden op het nieuwe bedrijventerrein Zevenhuis zijn goed zichtbaar.  Bamboe importeur Moso International, het eerste bedrijf heeft inmiddels haar hoogste punt behaald en parallel aan de bestaande Westfrisiaweg wordt gewerkt aan de nieuwe weg die straks over de nieuwe toegangsweg komt.

Stefan Vlaar uitvoerder van Scholtens Bouw kijkt voor ons terug op de werkzaamheden tot nu toe en vertelt waar aan het terrein haar naam ontleend. Vlaar: “Zevenhuis refereert aan een akte uit 1460 waarin de zeven huizen nabij de overhaal op de dijk van Zwaag weergegeven zijn.”

Vlaar blikt terug op de eerste grondwerkzaamheden: “In november 2014 stond ik nog op de kale vlakte toen we begonnen met het verharden van de ondergrond. Dagen achter elkaar werd granulaat aangevoerd wat door shovels en kranen op de juiste plek werd neergelegd. Het granulaat van de verharding kraakte onder de rupsen van de heistelling. Daarna konden de 659 heipalen worden geslagen. De 5 tons heiblokken stonden met veel geweld de prefab betonnen palen naar een diepte van circa 18 meter weg te slaan en binnen twee weken na de eerste paal was het heiwerk gereed. Tegelijk met het heiwerk vond een start van de fundatiewerken plaats.”

 verwachtte totale overdracht van het pand in de zomer van 2015

Hoogste punt Moso en locatie ten opzichte van N23 Westfrisiaweg

Hoogste punt Moso en locatie ten opzichte van N23 Westfrisiaweg

Vlaar vervolgd: “Deze werkzaamheden werden allemaal in de maand december gerealiseerd. Een maand waarin regen en wind vrij spel hadden op de kale vlakte. De neerslag die onophoudelijk viel, liet het grondwater stijgen en daarom hebben we met pompen het water uit de bouwput gehaald. De bouwmaterialen werden tegen de harde, stormachtige wind met spanbanden en hekken vastgezet om zo wegwaaien te voorkomen. Ondanks deze kuren van Koning Winter volgde de bouw voorspoedig. Op 5 december, slechts drie weken na de start van het heiwerk, vond de stort van het eerste beton voor dit nieuwbouwproject al plaats. En voor de kerst stond de volledige staalconstructie van de opslaghal op z’n plaats. Tegelijktijdig werd aan de bouw van de hallen en het nieuwe kantoor gewerkt. Ik verwacht dat de totale overdracht van het pand in de zomer van 2015 zal plaatsvinden.”

De vorderingen voor de realisatie van het bedrijventerrein Zevenhuis in Hoorn, de bouw van de eerste vestiger MOSO en de ontsluiting op de N23 Westfrisiaweg in april volgen elkaar in rap tempo op.  Nu is alleen nog wachten op de nieuwe buren van Moso.


To Top