Westfriesland

Westfriese gemeenten betalen 64% tot 92% facturen op tijd

NOORD-HOLLAND – Het betaalgedrag van Noord-Hollandse gemeenten richting ondernemers is nog steeds niet wat het moet zijn hoewel er wel enkele lichtpuntjes te benoemen zijn. De grote winnaar van het betalingsonderzoek over 2014 is; gemeente Zeevang! Zij slaagde er in om al hun rekeningen tijdens de meting tijdig te betalen. De zeven Westfriese gemeenten scoren zowel goed, matig als slecht.

In totaal betalen 34 van de 51 Noord-Hollandse gemeenten 80% van hun rekeningen tijdig. Echter een derde van de gemeenten betaalt niet binnen 30 dagen en dus nog altijd te laat. Een negatieve score in Westfriesland voor de gemeente Enkhuizen, zij betaalden volgen dit onderzoek van Dun & Bradstreet slechts 64% van de rekening binnen 30 dagen.

Reactie Enkhuizen

Bij navraag bij de gemeente Enkhuizen blijkt dat zij niet bekend zijn met dit onderzoek. De woordvoerder over de lage score van 64%: “Wij herkennen ons niet in de cijfers van Enkhuizen. Wij hanteren de werkwijze om binnen veertien dagen de facturen te betalen. Natuurlijk blijven wij alert op signalen over niet op tijd betaalde facturen.”

Gemeentenaam 2015 % binnen termijn Provinciale positie
Zeevang 100% 1
Drechterland 95% 7
Hoorn 92% 11
Medemblik 90% 14
Koggenland 88% 16
Opmeer 81% 33
Stede Broec 78% 38
Enkhuizen 64% 48
Alkmaar 56% 51

Ondernemers

Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet op tijd binnen 30 dagen wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit van een bedrijf. Op 16 maart 2013 is een nieuwe wet in werking in werking getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen.

Probleem serieus oppakken

Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen. “Het is zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben”, vindt regiodirecteur Fabian Nagtzaam. “Daar is geen enkele reden voor, anders dan een slechte interne organisatie.” De ondernemersorganisatie roept die gemeenten dan ook op om dit probleem serieus te gaan oplossen.

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt ruim 90 procent van de facturen op tijd.

Toelichting en overzicht betalingsanalyse alle gemeenten in Nederland


To Top