Column

Column Michiel Beemster: Familie

26 maart 2015: Column Michiel Beemster: Familie

Een van de grote klachten van een succesvolle ondernemer na zijn carrière is vaak wanneer hij één ding overnieuw zo mogen doen, ik had meer aandacht aan mijn familie willen besteden.

Het is ook lastig, ondernemen kost tijd en tijd heb je maar een keer. Een vergadering die uitloopt, een deadline die gehaald moet worden of toch nog even iets afmaken, het is allemaal logisch, maar het kost enige opoffering. Ik probeer hier anders in te staan, familie op een, bedrijf op twee, sport en andere persoonlijke zaken op drie. Zo nu en dan zorgt dit best wel eens voor en spagaat, zakelijke partners trekken aan je, toch nog even afspreken, hebben we nog even voor dit of kunnen we nog even dat, dan moet je sterk zijn om ook eens nee te kunnen zeggen.

Ik probeer hier anders in te staan, familie op een, bedrijf op twee

Het is natuurlijk de vraag of het niet gewoon samen kan, ik denk namelijk van wel, stel vaste waarden en kom deze na, duidelijkheid zorgt voor begrip. Het is misschien wel van het gekke dat er soms moet worden uitgelegd dat een gezinslid jarig is of dat een ander gezinslid een diploma haalt, want ja is ja en nee is nee.

Een andere goede oplossing is wederzijds begrip, veel ondernemers houden de onderneming buiten het gezin, het is in mijn ogen een goed idee om de onderneming binnen de familie ook eigen te maken, hoe meer betrokkenheid, hoe meer begrip.

Conclusie, het blijft lastig, je leeft maar een keer en vaak willen ondernemers het iedereen naar hun zin maken, dat kan gewoon niet altijd. Stel duidelijke lijnen en hanteer deze, sta open voor betrokkenheid en wordt geen man/vrouw die zondag het vlees snijdt.

Alles is familie.

Vandaag wordt mijn dochter drie jaar, de telefoon gaat even uit, hieperdepieperdepiep!


To Top