Column

Column Michiel Beemster: Lets stay together

25 juni 2016 – Column Michiel Beemster: Lets stay together

Ik weet dat ik het vaak heb over samenwerking en dat samen niet alleen is. Misschien komt het zo langzamerhand u wel de strot uit. Samenwerking dit, samenwerking dat. Misschien bent u het ook helemaal wel niet met mij eens, want waarom samenwerken, als het ook alleen kan. Immers draait het vaak om geld, of eigenlijk draait het altijd om geld. En als je iets alleen doet, verdien je toch nog meer ook.

Toch wil ik naar aanleiding van de Brexit het verhaaltje wederom aanhalen. De Britten stappen uit de EU. Eigenlijk best grappig als je daar zo over nadenkt, want is het juist niet Groot-Brittannië wat een groot samenwerkend orgaan is? Het “Wij werken toch al goed samen, waarom zullen we met nog meer landen samenwerken” verhaal is dan ook erg voor de handliggent. Wij betalen toch alleen maar, het levert ons niets op, wordt er dan natuurlijk vaak aangehaald om een punt te maken. Natuurlijk is dat ook zo, nieuwe samenwerkingen kosten geld. Een nieuwe overname van een bedrijf kost ook geld, de kosten gaan voor de baat uit.

Het meest ironische van het Brexit-verhaal is misschien nog wel de situatie rondom Schotland. De Schotten mochten na eeuwen van strijd, eindelijk kiezen of ze alleen doorwilden of dat ze samen met de rest van de Britten wilde blijven. Ze zagen het grotere plaatje en kozen voor samenwerking. De Schotten kozen ook nu voor samenwerking. Echter koos de meerderheid van Groot-Brittannië er voor om alleen verder te gaan. De Schotten zagen destijds het grotere plaatje, maar zijn hier nu de dupe van.

Wat ik persoonlijk een vreemd staatje vind is het volgende. De 65 plussers kozen massaal voor een afscheid van Europa. Dat juist deze groep dat doet is vreemd te noemen. De eerst naoorlogse generatie zou toch beter moeten weten, zij zouden als geen ander moeten weten wat er met samenwerking gewonnen kan worden.

als het regent in Hoorn, drupt het in Drechterland

Nu de zakelijke vergelijking. West-Friesland werkt steeds verder samen. Er wordt wel eens gezegd, dat is goed voor Hoorn, de andere gemeenten hebben daar niet zoveel aan. Maar ook hier geldt het grotere plaatje. Samenwerking zorgt voor verbreding en een grotere aantrekkelijkheid voor de gehele regio, als het regent in Hoorn, drupt het in Drechterland, normaals gesproken was het er kurkdroog geweest.

Een perfect voorbeeld is de aantrekkingskracht rondom Amsterdam. Daar komen zoveel toeristen dat het zo goed als vol is. Door als regio samen te werken komen de toeristen, die West-Friesland zien als een deel van Amsterdam trouwens, nu ook richting West-Friesland. Misschien gaan ze eerst naar Hoorn, maar ze zullen ook zeker de andere gemeenten meepakken.

Nogmaals lieve mensen, samen is niet alleen en als iemand dat zouden moeten snappen, zijn het de Britten wel.

Michiel Beemster

Column Michiel Beemster: Lets stay together

To Top